BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başbakan tanıttı talep patladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık iksiri olarak bilinen Altın Çilek, üretim ve tüketiminde patlama yaşanıyor.

Abone ol

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarabya’daki bir kuruyemişçiden bir kilo satın almak istediği, fakat yarım kilo alabildiği Altın Çilek, (Yer Kirazı veya İnka Eriği) Muğla’da da deneme amaçlı üretimi yapıldı.

Deneme üretiminde elde edilen ürünler kapış kapış giderken, tüketicilerde talep patlaması yaşandı.

BİR FİDE 10 TL

Muğla Karabağlar yaylasında yazlık yurdu bulunan Erdoğan Ünal, Ula ilçe tarım müdürü tarafından kendisine hediye edilen Altın Kiraz fidelerini nisan ayında dikti. Temmuz ve Ağustos aylarında meyve vermeye başlayan bir fide toplam üç kilo meyve veriyor. Bu yıl deneme amaçlı ekim yaptığını söyleyen Erdoğan Ünal, “Önümüzdeki yıl tohumlarından fideler üreterek isteyen herkese vereceğim. Normal şartlarda bir fidenin ücreti 10 TL. Ben 1 TL’den isteyen herkese vereceğim. Önemli olan bu ürünün tanıtılması ve üretiminin yapılması” dedi.

KİLOSU 175 TL

Altın Kiraz fidelerini sadece deneme amaçlı diktiğini belirten Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başbakan’ın Tarabya’daki kuruyemişçiden bu ürünü almaya gidinceye kadar bu kadar ünlü değildi. Ama pahalı bir meyve. Pazarda ve internet üzerinden kilo satış fiyatı 175 TL. Bir fide bir sezonda 300 adet meyve veriyor. 100 tanesi 1 kilo geliyor. Yani bir fideden üç kilo meyve alınıyor. Bir defa dikildi mi beş sene fide dikmeye gerek yok. Normal çilek gibi bir defa ektin mi üst üste her yıl fide dikmeden meyve veriyor. 2-3 günde bir sulama yapıyorum. Fidelerin boyu 2 metreye ulaşıyor”

MUĞLA’DA TEK ÜRETİM KARABAĞLAR YAYLASINDA

Altın Çilek’in Türkiye’ye ilk giriş noktasının Antalya olduğunu belirten Erdoğan Ünal, “Antalya’dan sonra Denizli’ye ve iç Anadolu kesimlerine yayılmış. Benim amacım, bu yıl bu üründen çok sayıda tohum elde ederek, önümüzdeki yıl daha çok fide almak. Dışarıda fideleri 10 TL’den satılırken ben 1 TL’den vererek Muğlalı özellikle tütün ve pamuk üreticisine alternatif ürün sunmak istiyorum. Bunu da kar amacı gütmeden yapacağım. Şu anda ürettiğim ürünü eşe dosta dağıtıyorum. Yiyen bir daha geliyor” şeklinde konuştu.

ALTIN ÇİLEK FAYDALARI

‘Altın kiraz’ meyvesi, Başbakan Erdoğan’ın günlük menüsünde yer almasının ardından talep patlaması yaşadı. Manav ve kuruyemişçilerde yaş ve kuru haliyle satılan ürün, vücudu dinlendiren, şeker hastalığına iyi gelen, sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olan, dünyanın en zengin lif oranına sahip, görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olan, prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkilerinin olduğu açıklandı.