BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Erdoğan'dan Berlin'de 17 Aralık mesajları

Başbakan Erdoğan Almanya ziyareti sırasındaki konuşmalarında Türkiye'deki siyasi gündemle ilgili mesajlar verdi. Erdoğan 17 Aralık süreciyle ilgili, "Kendi ülkesini başka ülkelerde karalayan da olabilir mi? Gücün yetiyorsa gel burada yap" dedi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Almanya ziyaretinin ilk gününde yaptığı açıklamalarda Türkiye'deki siyasi gündeme, özellikle de 17 Aralık sürecine yönelik mesajlar verdi.

Erdoğan ziyaretine Berlin'de Alman Dış Politika Enstitüsü'nde yaptığı "21. Yüzyılda Türkiye, Avrupa ve Dünya" temalı konuşmayla başladı.

Başbakan, Türkiye'deki gelişmelerin yanı sıra Türkiye-Almanya ilişkilerine de değindiği konuşmasında, Türkiye-Almanya ilişkilerinin 'tarihi bir boyutu' olduğunu belirtip "Meseleyi sadece göç, inanç, ekonomi boyutuyla ele almak, bunu da popülizmin malzemesi yapmak tarihe ve geleceğe haksızlık olur" dedi.

Türkiye ekonomisinin de AKP iktidarı boyunca 'büyüme kaydettiğini' belirten Başbakan Erdoğan, 17 Aralık yolsuzluk iddiaları soruşturması için de "Devlet kurumlarına sirayet etmiş bir örgütlü yapı kullanılarak Türkiye siyaseti yeniden dizayn edilmek istendi" ifadesini kullandı.

'30 Mart'ta yeni Türkiye çağı başlayacak'

Başbakan, 30 Mart yerel seçimlerinde 'siyasetin zafer elde edeceğini, eski Türkiye'nin kapanıp yeni Türkiye çağının başlayacağını' söyledi.

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Gezi olaylarıyla ilgili bir soruya "Şimdi Gezi olaylarını söylüyorsunuz. Frankfurt'ta, Hamburg'da eylemler yaşandı. Bizim polisimizde mukayese şekilde görüntüler yaşandı. Bu görüntüler benim elimde var. Bunları nereye koyacaksınız?" sorusuyla karşılık verdi.

Toplantı sonrası Erdoğan'a yöneltilen sorulardan biri de faiz oranlarındaki artış, ekonomiye etkisi ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgiliydi.

Erdoğan, 2012-2013 yılları arasında dünyanın ekonomik krizin ortasında olduğunu belirtip Türkiye için "Bu kriz esnasında Türkiye mali disipliniyle bu ekonomik krize, aynı şekilde krize giren bir ülke olarak bu süreci yaşamadı. Bizler istikrar ve güven sayesinde aynı kararlılıkla yüzde 4 gibi bir büyümeyi ortalama olarak bu 2013'ün ilk üç çeyreğinde yakaladık" dedi.

Erdoğan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili de "Bu son 17 Aralık'ta yaşanan olaylarla ilgili çok ciddi dezenformasyonun etkisi altında olduğunuzu görüyorum. Türkiye'de bir yolsuzluk olayının olduğu, bunu eğer kişisel olarak değerlendiriyorsan bu ayrı bir konudur. Ama bunu yönetimde bir yolsuzluk olayı olarak değerlendirirseniz bu yanlış bir tespittir" diye konuştu.

Almanya'da gazetecilerin Türkiye'deki tutulu gazeteci sayısının fazla olmasına ilişkin bir sorusuna da Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Başbakanına her türlü hakareti yapabilen medya Türkiye'de var. Ailesine her türlü hakareti yapabilen medya Türkiye'de var. Şu anda en çok içeride dediğiniz Türkiye'de, normal basın mensubu bir elin parmak sayılarını geçmez. Diğerleri büyük bir çoğunluğu terör örgütleriyle, ya silah yakalatmıştır, ya eylem hareketindedir. Bunlar hep sizlere dezenformasyonla aktarılan bilgilerdir."

Merkel: Türkiye'nin AB üyeliğinin ucu açık

Erdoğan ilerleyen saatlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Liderler görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki görüşünü "Türkiye'nin AB üyeliğini ucu açık olarak görüyoruz" sözüyle dile getirdi.

Alman Başbakan, "Türkiye'nin tam üyeliğine dair tereddütlerim var. Bu ucu açık bir süreç ve bu sürecin ilerlemesini istiyoruz. Fasılların açılmasını ve adımların atılmasını destekliyorum" diye konuştu.

Merkel, çifte vatandaşlık tartışmalarıyla ilgili "Çifte vatandaşlığın korunmasını kabul ediyoruz. Kendilerinin iki vatandaşlık arasında tercih etme zorunda kalmalarını değil, ikisini de sürdürebilmelerini istiyoruz" yorumunu yaptı.

Merkel'den Türkiye'ye Suriye övgüsü

Suriye konusunu da görüştüklerini söyleyen Merkel bu konudan bahsederken Türkiye'yi övdü. Türkiye'nin özellikle mülteciler konusunda çok büyük katkıda bulunduğunu kaydeden Merkel, şöyle devam etti:

''Almanya'nın Suriye'den mültecileri kabul ettiğini görüştük. 700 bin mülteci Türkiye'de barınmaktalar. Özellikle insani açıdan inanılmaz bir trajedi yaşandığını, bu alanda adımların atılması gerektiğini maalesef Cenevre'de insani çözüm açısından dilediğimiz ilerlemenin kaydedilmemiş olduğunu görmekteyiz. Rusya, Çin ve İran ile ilgili temasların sürdürülmesi gerekiyor. İnsanların çok acı durumda olduklarını konuştuk."

Erdoğan ise konuşmasında AB sürecine verdiği destekten dolayı Almanya'ya teşekkür ederken, yeni fasılların açılması konusunda destek talep etti. Erdoğan şu görüşleri dile getirdi:

"Kahramanmaraş'taki Patriotlar konusunda sürenin uzatılması konusunda Alman yönetiminin aldığı karar yüzünden teşekkür ediyor. AB sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum."

"Yargı ve temel haklar, adalet ve özgürlük konusundaki 2 faslın açılmasının önem ifade ettiğine inanıyorum. Bunu da öyle sanıyorum başaracağız. Şansölyenin bu konudaki desteğine ihtiyacımız var."

'Gücün yetiyorsa gel burada yap'

Erdoğan akşam saatlerinde ise Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Tempodrom Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Berlin Buluşması' etkinliğine katıldı.

Etkinlik sırasında izleyiciler sık sık 'dik dur eğilme, bu millet seninle', 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarını attı.

Erdoğan yolsuzluk iddiaları konusunda şöyle konuştu: "Türkiye'de yolsuzluk varmış diyorlar. Bizim en güçlü olduğumuz nokta burası. En güçlü olduğumuz yerimiz burası. Ya yolsuzluğun olduğu bir ülkede 230 milyar dolarlık milli geliri 10 senede 800 milyar dolara nasıl çıkaracaksın? 79 senede 6100 km bölünmüş yol yapacaksın. Biz bunun üzerine 17100 km ilave edeceğiz. Siz yolsuzluğun olduğu yerde bunları yapabilir misiniz? Hatırlayın hastane kapılarında kuyruğa giriyorduk."

Gezi eylemleri ve 17 Aralık sürecinde hükümetin hedef alındığını belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Önce Gezi olaylarında denediler olmadı. Sonra 17 Aralık'ta çok sayıda milli değerimizi hedef aldılar. Milli Bankamız Halk Bankası'nı hedef aldılar. Milli İstihbarat Teşkilatı'nı yıpratmak istediler. Marmaray'ı, hızlı tren projemizi durdurmak istediler. Ekonomiyi hedef alarak moralleri bozmak, istikrarla büyüyen ekonomiyi hedef aldılar. Bunlar da zerre kadar vatan sevgisi, millet sevdası yok."

Erdoğan'ın konuşmasında "Kendi ülkesini başka ülkelerde karalayan da olabilir mi? Gücün yetiyorsa gel burada yap" demesi dikkat çekti.