BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.309,06
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Davutoğlu BM'de konuştu!

Başbakan Davutoğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda liderlere hitap etti!

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye krizine çözüm arayanların Suriye'yi Esad'sız olarak düşünmeleri gerektiğini söyledi. BM'de yaptığı konuşmada Aylan'ın cansız bedeninin kıyıya vuran fotoğrafını hatırlatarak mülteci sorunu gündeme getiren Davutoğlu, 5 milyon çocuğun Suriye'den ayrılmak zorunda kaldığını ve göç ettiklerini söyleyerek, uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda liderlere hitap ettiği konuşmasında Suriye krizi ve Filistin konularını değerlendirdi. Davutoğlu, "Suriye krizine çözüm arayanlar Suriye’yi Esad’sız olarak düşünmeli" dedi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için "Bu tiran halkını varil bombalarıyla öldürmektedir" ifadelerini kullanan Davutoğlu, IŞİD'in Suriye'deki güvenlik zaafından dolayı ortaya çıktığını iddia ederek, "Esad çekilene kadar asla başarılı olmayacağız" ifadelerini kullandı. İşte Davutoğlu'nun konuşmasından önemli başlıklar:

MÜLTECİ SORUNU

Türk jandarma görevlisi Aylan’ın cansız bedenini bulduğunda babası gibi hissetmişti. Kıyıya cansız bedeni vurduğunda hepimizin vicdanı kıyıya vurdu aslında. Bu sorunu çözmeliyiz.

Türkiye kendi payından fazlasını yapmıştır. 2 milyondan fazla Suriyeli’yi ve Iraklı’yı korumuştur.
Bizim kalplerimiz topraklarımız her zaman açık kalmaya devam edecektir. Şu anda 8 milyar dolardan fazla para harcadık. Bugün 66 bin Suriyeli çocuk Türkiye’de toprağa geldi ve binlerce cerrahi müdahale gerçekleşti.

''MİLYONLARCA ÇOCUĞUN YARDIMA İHTİYACI VAR''

Esad’ın ve IŞİD’in saldırılarından kaçanların sayısı 5 milyonu aştı. Milyonlarca çocuğun yardıma ihtiyacı var. Uluslararası toplum artık hızlı bir şekilde harekete geçmeli ve güvenli bir alan oluşturmalı.

Suriye krizine çözüm düşünenler Esad’sız bir çözüm düşünmeli. Dünya artık şunun farkına varmalı, siyasi değişimle gerçekleşen bir geçişle çözümlenmeli.

Geçen hafta Edirne’ye kilometrelerce yolu yürüyenlerle konuşma fırsatı buldum. Avrupa’ya gitmek istiyorlardı. Onların isteğini iletiyorum.

İşte bu sorumluluk hissiyle bizler Akdeniz’de mülteciler konusunda, farkındalık yaratma konusunu G-20’ye ekledik. Bu bize mültecilerin trajedisinde bu ülkeler arasında bir işbirliğini de beraberinde getirmek. Bu tüm insanların gündeminde olmalı.

Filistinliler de benzer açılardan krizlerden mustarip. Filistinliler de bağımsız bir devlet müdahalesinde ve onların yanındayız.

''GAZZE ABLUKADAN KURTULMALIDIR''

Filistin bağımsız olacak bugün yada yarın. Filistin bayrağı Kudüs’ü Şerif’te de dalgalanacak ve hepimiz bunu kutlamak için orada olacağız. Tüm uluslar özgür bir şekilde oraya gidecek. Kudüs tüm insanlar önemli ve kutsal. Yasal olmayan yerleşim yerlerinin genişlemesi ve saldırılar derhal koşulsuz bir şekilde son bulmalı.

Gazze artık ablukadan kurtulmalıdır. Türkiye’nin Filistin halkına ekonomik açıdan yardımı önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Güneyimizdeki yönetim boşluğu Türkiye’yi hedef alan örgütlerin çıkmasına da neden olmuştur. Terörizm koşulsuz bir şekilde kınanmalıdır.

''TÜRKİYE AVRUPA'NIN BİR PARÇASIDIR''

Esad çekilene kadar IŞİD’le mücadelede başarılı olunmayacak. Biz Türkiye olarak giriş yapamaz listesine 2011’den beri 20 bin kişinin adını ekledik.

Irkçılıktan, yabancı düşmanlığından İslamafobiden uzak durmalıyız.

Türkiye Avrupa’nın bir parçasıdır ve AB üyesi olma hedefimize bağlıyız. Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm iki tarafın haklarının eşitliğine yönelik olmalıdır.

10 milyar nüfusa yaklaşırken uluslararası toplum bir eşiktedir. Elde edilen başarılara rağmen adil bir dünya arayışımız devam ediyor. İnsan haklarına saygı gösteren düzeni bizim adımlarımız şekillendirecek. Artık bir paradigmaya ihtiyacımız var.."