BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.428,37
HABER /  DÜNYA

Başbakan: Bunlara insan nazarıyla bakabilir miyiz?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarında sokakları ve dükkanları yakıp yıkanlara tepki göstererek, "Hükümetle olan meselesini ...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarında sokakları ve dükkanları yakıp yıkanlara tepki göstererek, "Hükümetle olan meselesini Türkiye ekonomisini çökertmek suretiyle halletmek isteyenlerin 76 milyonun içinde bulunduğu geminin tabanına delik açmaya çalışan zavallı kemirgenlerden hiçbir farkı yoktur" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından Ankara Gölbaşı’ndaki Vilayetler Evi’nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İftarın ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Ramazan-ı Şerif’in yarılandığını söyleyerek, Ramazan’ın evleri bereketlendirmesini temenni etti. Konuşmasının bir bölümünde Gezi Parkı olaylarına değinen Başbakan Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da yapılan eylemlerde esnafın büyük zarar gördüğünü, esnafın hedef alındığını söyledi. Masa ve sandalyelerin parçalandığını, dükkanların yağmalandığını belirten Erdoğan, "Esnafın son derece duyarlı, aklıselime davet eden uyarıları ne yazık ki dinlenmedi. Hatta hakaretlerle, şiddetle karşılık buldu. Oysa Türkiye’de esnaf ahilik geleneğinin bir tezahürü olarak; gündelik siyasetin üzerinde duran sadece ülkesinin sadece milletinin iyiliğini düşünen her zaman istikrardan, güvenden dayanışmadan yana olan kesimdir" diye konuştu.
Esnaf için "12. yüzyıldan bugüne kadar Türkiye’nin esnafı her zaman hakkın ve haklının yanında, hukukun yanında, adaletin yanında yerini almıştır" diyen Erdoğan, "Türkiye’nin esnafı tarihi boyunca vandallığın, barbarlığın, yağmacılığın, şiddetin karşısında durmuştur. Çünkü esnaf öngörü sahibidir. Esnaf hadiselerin iç yüzünü çok çabuk kavrayan, hadiselerin nereden kaynaklandığını ve nereye varmak istediğini çok çabuk anlayan, buna göre tavrını net olarak ortaya koyan bir kesimdir. Bu son olaylarda da esnaf büyük Türkiye’nin hedef alındığını, Türkiye’nin güçlenen ekonomisinin hedef alındığını, Türkiye’deki istikrar ve güven ortamının hedef alındığını görmüş bu eylemlere karşı net şekilde tavrını belirlemiştir" şeklinde konuştu.
Hükümet olarak kendilerini en önemli vazifesinin güvenliği, asayişi, istikrarı tesis etmek olduğunu, engelleri kaldırarak yolları açmak olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Esnaf tüccar, sanatkar, girişimci, sanayici, hükümetten güvenli ve istikrarlı bir ülke inşa etmesini ister. Ama bunu sadece biz mi yapacağız, hep beraber yapacağız" dedi.
Esnaf ve sanatkarın geçmişte Halk Bankası’ndan aldığı krediye yüzde 30-40 oranında faiz ödediğini hatırlatan Erdoğan, şimdi ise faizlerin yüzde 0 ile yüzde 7 aralığında dolaştığını söyledi. "Şuanda reel faiz sıfırın altında. Böyle bir noktaya geldik. Dünyanın neresinde böyle bir durum var?" diye soran Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın uçuşlarındaki artışa ve turizm gelirlerindeki artışı da hatırlattı.

"’ESNAFI ÇÖKERTİRSEK, HÜKÜMETİ DEVİRİRİZ’ ANLAYIŞI BARBARCADIR"
Başbakan Erdoğan, İstanbul’da Gezi Parkı olayları başladığında bazı kişilerin ’6 ay tüketmeyelim’ dediğini hatırlatan Erdoğan, "Ekonomiyi durduralım çağrısı yaptılar. Nasıl gözlerinin döndüğünü görüyorsunuz. ’Esnafı çökertirsek, hükümeti deviririz’ anlayışı tek kelimeyle barbarcadır" dedi. "Bu ülkenin kazanımlarına, bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin her bir ferdine nasıl bir düşmanlık, nasıl bir kin ve garez içinde olduklarını görüyorsunuz" diyen Erdoğan, "Hükümetle olan meselesini Türkiye ekonomisini çökertmek suretiyle halletmek isteyenlerin 76 milyonun içinde bulunduğu geminin tabanına delik açmaya çalışan zavallı kemirgenlerden hiçbir farkı yoktur" diye konuştu.
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Halka hiçbir itibarı bulunmayan, halka hiçbir gönül bağı bulunmayan, sandık sonuçlarına saygısı olmayan, sandıktan umudu olmayan insan işte bu şekilde kendi ülkesini çökertmek için çağrılar yapar. Türkiye bunların kirli gelişmişlerine boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir. Türkiye başta ekonomisiyle bu tür saldırılardan etkilenmeyecek kadar güçlü bir ülkedir. Başta esnafımız olmak üzere inşallah milletimizin sağduyusu, feraseti bu tür saldırıları etkisiz hale getirecek, bu tür istikrarsızlaştırma girişimlerini boşa çıkaracak güce sahiptir. Milletimiz de, esnafımız da inanıyorum ki kimin nerede durduğunu, kimin neyin peşinde olduğunu çok net biçimde görmüştür."

"ELİNDE MOLOTOFLARLA SALDIRANLARA İNSAN NAZARIYLA BAKABİLİR MİYİZ?"
Başbakan Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da sokakları ve dükkanları yakıp yıkanlarda vatandaşlık duygusu olmadığına vurgu yaptı. Türkiye’nin bu oyunları bozacağını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Özellikle, Ankara İstanbul gibi şehirlerimiz, Allah aşkına şu inen esnafımızın cam çerçevesi, şu güzelim şehrimizin seramikleri, bütün o duraklar, reklam panoları, kamu araçları, gereçleri, vatandaşımızın araçları bunlar yakılıp yıkılırken acaba bunlarda gerçek anlamda insanı bir duygu var mı? Bir vatandaşlık duygusu var mı? Bunlarda bir milliyetperverlik, vatanseverlik duygusu olabilir mi? Elinde molotoflarla saldıran, şiddet eyleminde saldıranlara acaba biz insan nazarıyla bakabilir miyiz? Bunların talebi nedir, arzusu nedir? Acaba siz bunlardan bir şey anlayabildiniz mi? Ne istediler bunlar acaba? Talepleri neydi? İkide bir ’yaşam tarzımıza karışılmasın’ gibi laflar ediliyor. Acaba bu iktidar kimin yaşam tarzına karıştı? Acaba kimin giyimine kuşamına karıştı? İşte İstanbul’da biz de iftar soframızı kurduk, İstanbul’daki iftar soframızda Türkiye’nin bütün rengi oradaydı. Ama dert başka. Burada sizlerin ve milletimizin desteğiyle hem bunların hem de bunların arkasındaki çetelerin oyununu bozacak, Türkiye’yi her alanda özellikle de ekonomide istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz. Bizim birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, dayanışmaya ihtiyacımız var. Bunu halletmemiz lazım. Türkiye, 2023’te bir defa dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yerini alma hedefiyle koşuyor. Bunu başaracağız. Buradan da tabi siz esnaflarımıza son derce önemli görevler düşüyor."