BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.509,30
HABER /  GÜNCEL

Başbakan bu kaçamağa ne diyecek?

Sigara paketlerini toplayan Başbakan Erdoğan, kendine en yakın kurmaylarından birini sigara kaçamağına ne diyecek?

Abone ol

Sigara karşıtlığıyla tanınan ve sigara içenlerin paketlerini toplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en yakın kurmaylarından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu kaçamağına acaba ne tepki verecek?

New York Times gazetesinin haftalık dergisinde yayımlanan Ahmet Davuoğlu'nun önderliğindeki dış politika analizinde Davutoğlu'nun sigara kaçamağına ilişkin de bir bölüm yer alıyor.

New York Times gazetesinin dergisinin bu haftaki sayısında Dışişleri Bakanı Davutoğlu önderliğinde dış politika ele alındı. Altı sayfa yayımlanan makale, Davutoğlu'nun aktardığı anekdotlardan dış politikanın analizine kadar birbirinden önemli ayrıntılar içeriyor.

Derginin editörlerinden James Traub, makalesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun aktardığı bir olayla başlıyor. Makaleye göre, Davutoğlu, Bosna Hersek ile Sırbistan arasında arabuluculuk yürütürken, hayatında da önemli bir istisna yaptı. Traub bu olayı şu şekilde aktardı:

"2009 sonbaharında taraflar arasında anlaşma sağlamak için bir gece Saraybosna havaalanında Bosna lideri (Haris Silaciç) ile biraraya gelmişler. Slaciç çok sigara içiyormuş. Dindar bir Müslüman olan Davutoğlu normalde sigara içmiyor ama bu kez bir istisna yapmış ve Silaciç'ten bir sigara isteyip içmeye başlamış.

Bu görüşme sırasında Silaciç Sırpların özrünü kabul etmeye karar vermiş. Kriz de böylece aşılmış. Davutoğlu bu diplomasi yaklaşımını, Batı'da çok meşhur olan 'Bir Türk gibi sigara içmek' sözüne göndermeyle 'Bir Bosnalı gibi sigara içmek' olarak tanımlıyor."

DIŞ POLİTİKAYA ÖVGÜLER

Davutoğlu'nun aktardığı bu olayla başlayan makalede, Davutoğlu, "Sıra dışı bir figür: Zeki, yorulmaz, kendini övmeyi sever, anlattığı hikayelerin kahramanı her zaman için kendisidir" şeklinde tanımlandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu'nun Türkiye siyaset için ortak bir vizyon taşıdıklarını da belirten Traub bu vizyonu, "Osmanlı İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak üzere büyüyen, yeniden canlanmış bir Türkiye" olarak nitelendirdi. Türkiye'nin Ortadoğu gibi tehlikeli bir bölgede yükselen bir güç olduğunu ifade eden Traub, "Dolayısıyla Obama'nın ilk yurtdışı gezisine Türkiye'yi de dahil etmesi rastlantı değil" dedi.

Yazar Davutoğlu'nun "Diplomatik Derinlik" kitabıyla tanınan bir akademisyen olduğunu hatırlatarak, kitabın Yunanca, Arnavutça ve Arapça gibi dillere çevrildiğini ifade etti.

Traub, makaleyi hazırlarken Davutoğlu'yla yaptığı bir çok görüşmenin yanı sıra analistlerin görüşlerine yer verdi.