BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.396,64
HABER /  GÜNCEL

'Başarıya giden yol acıdan geçer'

Londra Olimpiyatları'nın tekvando ve koşuda altın madalya kazanan Türk atletleri Aslı Çakır Alptekin ve Servet Tazegül BBC Türkçe'nin konuğu oldular.

Abone ol

Londra Olimpiyatları'nın altın madalyalı iki şampiyonu Pazar günü BBC'nin konuğuydu. 1500 metre koşuda altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin ve tekvandoda 68 kg birincisi Servet Tazegül, yarışa hazırlanmanın zorluklarını, şampiyon olmanın sevincini ve getirdiği sorumlulukları BBC Türkçe'den Emre Azizlerli'ye anlattı.

BBC: Öncelikle her ikinizi de tebrik ederiz. Her sporcunun rüyalarını süsleyen bir başarıya imza attınız. Şampiyonluğu nasıl kutluyorsun Aslı?

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: Kutlama daha başlamadı! Burada Londra'da ufak bir kutlama yaptık. Şampiyonluğun tadını yeni yeni çıkarmaya başlıyoruz. Sanırım Türkiye'ye dönünce daha güzel olacak.

BBC: Geri dönünce medyanın üzerinizdeki ilgisi daha da artacak. Servet, artık herkesin tandığı bir sima olmak nasıl bir duygu?

SERVET TAZEGÜL: Alışık değiliz bu kadar ilgiye. Ama sonuçta başarılı olduğumuz için bunu Türkiye'ye yaymamız lazım ki örnek olalım. Genç nesiller alttan gelsin ki biz de gururlanalım. Bu insanları teşvik etmişiz, yeni nesillerin başarısında bizim de bir payımız oldu diyebilelim.

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: İnanın koşmak daha kolay bence, dünden beridir basın fotoğraflarımızı çekiyor, röportajlar veriyoruz. Bana koşmak daha kolay geldi. Dün çok yoruldum... Ayakta durunca daha çok yoruldum. Mümkünse, ben hep koşayım!

Madalya baskısı

BBC: Türkiye, sizin altın madalyalarınızla rahat bir nefes aldı. Zira bunun hemen öncesinde Olimpiyatlar'daki madalyasızlık epey eleştiri konusuydu. Yarışlardan önce esen bu hava üzerinizde bir baskı oluşturdu mu acaba?

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: Teknik direktörümüz olsun, federasyon başkanımız olsun bize kesinlikle yansıtmadılar bu havayı, hatta bunlardan hiç haberimiz olmadı açıkçası. Biz sadece yarışa kitlenmiştik. Onlar bize güvenmişti, madalya alacağımızı biliyorlardı. Bu yüzden çok suskundular. Ben bir baskı ya da stres hissetmedim hiç.

SERVET TAZEGÜL: Herkesin kendi işine bakması lazım sporda. Genele bakmayacaksın, herkes kendi maçına konsantre olacak. Herkes elinden geleni yapınca, başarılı oluyoruz. Başka arkadaşların başarısının bizi demotive etmemesi lazım. Profesyonellik budur diye düşünüyorum.

BBC: Aslı, altın madalyayı kazanmandan sonra koşunun 10'cusu olan İngiliz atlet senin 2004'te doping nedeniyle aldığın 2 yıllık cezaya imada bulundu, ''eşit bir yarış değil'' dedi. Geçmişte aldığın bu cezanın gündeme getirilmesi, şampiyonluk keyfine gölge düşürdü mü?

Doping iddiası

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: Hayır kesinlikle. Biz bu Olimpiyatlar'da bir doping aldıysak Türkiye'nin bize verdiği destektir, dualarıdır, enerjisidir. İngiliz arkadaş neden öyle dedi algılayamadım. Yenilginin bir sonucudur diye düşünüyorum. Ben üç yıldır VADA'nın (Voluntary Anti Doping Association - Gönüllü Anti Doping Birliği'nin) listesindeyim. VADA, belirli üst düzey sporcuları her zaman kontrola alan, takip eden bir kurum. Ben hemen hemen her iki ayda bir teste girmekteyim. Burada biyolojik pasaportumuz var. Kan değerlerimizde bir oynama olduğu an bize bir uyarı, ceza veriyor ya da açıklama istiyorlar. Ben üç senedir bunun içerisindeyim. Böyle bir şey olsa zaten ortaya çıkardı. Bu başarıya gölge düşürmek isteyenler hiç umurumda değil. Çünkü ben, şampiyonum.

BBC: Servet, yüzme yarışlarında da Çinli yüzücünün altın madalyayı kazanması ardından Amerikalı yetkililer doping olasılığını ortaya attılar, ama gerisi gelmedi. Doping şüphesini gündeme getirmek bir sporcuyu haksız yere karalayabiliyor, ama aynı zamanda doping gerçeği de ortada. Tekvandoda bu tartışma nasıl cereyan ediyor?

SERVET TAZEGÜL: Alan sporcular var mı bilmiyorum ama ben de Aslı gibi aynı havuzun içerisindeki sporculardanım. Beni de sürekli kontrol ediyorlar. Almaya da gerek yok, biz zaten böyle de başarılıyız. Alanlar düşünsün. Ben bu polemiklerime girmiyorum hiç.

Antreman özlemi

BBC: Olimpiyat şampiyonu olmak için müthiş bir disiplin gerektiği malum. Madalya kutlamalarından sonra, bir sonraki yarışa, maça hazırlanmak için tekrar antremanlara ne zaman başlayacaksınız acaba?

SERVET TAZEGÜL: Benim şu an ağrılarım var. Geçsin, tekrar başlayacağım. Yaklaşık 3 haftadır antreman yapamıyorum. Sakatlığım nedeniyle. Olimpiyatlar'da ''maç günü sakatlığım biraz geçmiş olsun, antremansız ama daha sağlam olayım'' mantığıyla rakip karşısına çıktım. Kendimi dinlendirdim. Özledim ama antreman yapmayı!

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: Atletizmde bizim dinlenme süremiz 15-20 gün arasıdır. Bunun ardından tekrar antremanlarımıza başlayacağız. Çünkü üzerimizde daha büyük bir sorumluluk var. Sonuçta bir olimpiyat şampiyonusun. Senden beklentiler daha da artacak. Her zaman bizden birincilik beklenecek. Diğer sporculara rol modeli olarak da çalışmamız lazım. Bu anlamda 2016'da Rio'da olsun, ya da 2020'de İstanbul diyelim -çünkü gönlümden İstanbul alacak gibi geçiyor- her iki Olimpiyat'ta da Türkiye'nin daha fazla başarı elde edeceğine inanıyorum.

BBC: Olimpiyatlar'da yer almak, hele hele şampiyon olacak kadar iyi hazırlanmak için neredeyse insanüstü bir azim gerekiyor. Şampiyonlar, kaslarının dayanma gücünü son noktasına kadar zorladıklarını, fiziken acı içinde antreman yaptıklarını anlatıyorlar. O hazırlık aşamasında 'yeter bu kadar' dediğiniz oldu mu hiç?

'Acıdan zevk alıyoruz'

ASLI ÇAKIR ALPTEKİN: Biz acıdan zevk alıyoruz antremanda. Eğer o acı bize ıstırap veriyorsa, performansımız kötü demektir. Zoru başarmak insana daha büyük zevk verir, mutluluk verir. Zorlanmanın üzerine gideceksiniz ki vücut açılsın, diğer kapıyı açsın, bir dahaki antremanda daha rahat koşabilelim.

SERVET TAZEGÜL: Evet, acıyı sevmemiz lazım. Acı bizim düşmanımız değil, tam tersi dostumuz. Acı çekilmezse zaten antreman yaptım diyemezsin. İyice elin ayağın tutmayıncaya kadar yorulduğun zaman, işte bugün iyi çalıştım diyorsun. Başarıya ulaşabilmek için böyle çalışmak lazım. O yüzden kolay olmuyor kesinlikle.

BBC: Her ikinize de çok teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.