BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Barzani'yi devlet başkanı gibi ağırladı!

K. Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, ABD'de üst düzey konuk muamelesi gördü.

Abone ol

Devlet başkanı gibi ağırlanan Barzani, Başkan, Başkan Yardımcısı ve bakanlarla görüşme yaptı.

Mesud Barzani Washington'daki konferansta hem Türkiye'ye hem de PKK'ya mesaj verdi:

"İster Türk Hükümeti ister PKK olsun, barışçı yaklaşım seçtikleri takdirde, sorunun çözümü için işbirliğimiz ve yardımlarımızda hiçbir sınırlama olmaz. Ama herhangi bir taraf (TSK ya da PKK) farklı yolu, şiddeti seçerse, o zaman bu sürecin parçası olmayacağız"

ABD yönetimi, bugüne kadar nadir görülen bir protokol uygulayarak bir bölgesel yönetim başkanını resmi olarak Beyaz Saray'da ağırladı. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimin lideri Mesud Barzani, ABD Başkanı, Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde ABD yönetiminin, Kuzey Irak halkına ve hükümetine desteklerini ilettikleri kaydedildi. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Irak lideri Mesud Barzani'nin dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Washington'da görüştüğü kaydedildi. Baş başa geçmesi planlanan görüşmeye ABD Başkanı Barack Obama'nın da katıldığı bildirildi.

TARİHİ İLİŞKİYE BAĞLILIK

Açıklamada, "Başkan Obama ve Başkan Yardımcısı Biden'ın, ABD'nin, federal, demokratik ve birleşik Irak'la stratejik ortaklığı bağlamında" Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve Kürt halkıyla yakın ve tarihi ilişkilerine olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiği belirtildi. Görüşmede hem ABD hem de Irak tarafının iki ülke arasındaki uzun süreli ve derin ilişkilerin gerekliliğinin altını çizdikleri vurgulanırken, "Obama ve Biden'ın, Barzani'nin, Irak anayasası himayesinde ülkedeki siyasi sürece devam eden katılımına desteklerini dile getirdiği" kaydedildi.

Liderler aynı zamanda ilişkilerin güçlendirilmesinin devamı için pratik adımlar atılmasını, bunun da üst düzey toplantılar ve istişareler düzenleyerek gerçekleştirilmesini masaya yatırdı. Biden'ın, bu görüşmeden önce de Barzani ve heyetini çalışma yemeğinde ağırladığı kaydedildi. Bu yemekte de ABD'nin Erbil Konsolosluğu'nun çalışma kapsamının genişletilmesine yönelik adımlar da ele alındı. Barzani, Washington'da dünkü temasları kapsamında ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns ile de görüşmeler yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Burns- Barzani görüşmesine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da katıldığını, görüşmede ABD-Irak ilişkileri bağlamında tüm konuların ele alındığını bildirdi.

ABD'NİN KORKUSU

ABD'li kaynaklar, görüşmenin ABD Başkanı Obama'nın Irak Başbakanı Maliki'yi telefonla arayıp "birleşik Irak'a verdikleri" desteği iletmesinden bir gün sonra gerçekleşmesine dikkat çekti. ABD lideri, bir gün önce de Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi arayarak rakip siyasi partilerin aralarındaki farklılıkları gidermek için yaptığı ulusal konferans çağrısına destek vermişti. ABD ordusu, 9 yıllık bir işgal sonunda askerlerini 2011 yılında tamamen çekmişti. Yönetim boşluğundan çekinen ABD, özellikle farklı mezhepler arasında gerginlik yaşanmasından endişe ediyor.

Eski ABD Başkanı Bush'un danışmanlarından John Hannah, Barzani'nin ziyareti öncesi ülkenin önde gelen siyaset dergilerinden Foreign Policy'ye yazdığı makalede, "Obama'nın Kürtlere daha fazla önem vermesi çağrısında" bulunmuştu. ABD yönetiminin hâlâ Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi ile Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği üyelerine, terörist muamalesi yaptığını öne sürerek "Kürt bölgesini dışlamak ABD'yi ekonomik zarara uğratıyor" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı, Ocak 2010'da da Barzani ile yine Washington'da bir araya gelmişti. Barzani'nin ABD ziyaretinde görüşeceği isimlerden Türkiye'nin önceden haberdar olduğu öğrenildi. Görüşmede Barzani'nin, Maliki'yi şikâyet ederek, "merkezi yönetimin para vermemesi halinde kendi tedbirlerimizi alırız" mesajı verdiği sanılıyor. Öte yandan Barzani'nin hükümet kurmakla görevlendirdiği Neçirvan Barzani'nin kabinesi parlamentodan güvenoyu aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Neçirvan Barzani'yi kutladı.