BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.439,07
HABER /  GÜNCEL

Barzani'nin Ankara'da ilk durağı MİT oldu!

Mesut Barzani, Musul krizinin tırmandığı günlerde Ankara’ya geldi. İlk durağı MİT olan Barzani, Erdoğan ve Davutoğlu ile de görüşecek.

Abone ol

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Musul krizinin tırmandığı günlerde daha önceden planlanan programı çerçevesinde Ankara’ya geldi. Barzani ilk olarak MİT Müsteşarı ile görüştü.

Barzani’yi Esenboğa Havaalanında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu karşıladı.

İLK DURAK MİT OLDU

Türkiye ile Irak arasında yaşanan Musul- Başika kampı gerilimi sürerken, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, öğle saatlerinde Ankara’ya geldi. 

Barzani’nin ilk durağı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) oldu. Barzani, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Barzani’nin ziyaretiyle ilgili, “IKBY Başkanı Mesud Barzani, önceden planlanmış bir ziyaret çerçevesinde 9-10 Aralık 2015 tarihlerinde Ankara’da temaslarda bulunacaktır. Görüşmelerde, Türkiye’nin Irak ve IKBY ile ilişkileri, DEAŞ’la mücadele ve bölgesel gelişmeler ele alınacaktır” denildi. 

ÖNCE ERDOĞAN KABUL EDECEK

Mesut Barzani'yi saat 17.45'te ilk olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabul edecek. Saat 20.00'de de Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu-Barzani görüşmesi olacak. Barzani'nin geceyi Ankara'da geçireceği yarın da Türkiye'de ayrılacağı belirtiliyor.

'SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ'

 Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, "Türkiye'nin Musul yakınlarında yaptığı askeri sevkiyat, daha önce taraflar arasında yapılan anlaşma gereğince gerçekleşti" dedi. Mustafa, Erbil kentindeki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda katıldığı "Dünya Jenoside Günü" programından sonra gazetecilere "Türk askerlerinin nöbet değişimi" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak genelinde ve özellikle Kürt bölgesinin istemediği bir terör savaşının içerisine girildiğini ifade eden Mustafa, "Bu krizden kurtulmak için uluslararası düzeyde yardım talebinde bulunduk. Daha öncede yabancı güçlerin bölgede olması hususunda taraflar arasında ikili bir anlaşmaya varıldı. Türk askerlerinin o bölgeye gelmesi konusunda daha önce Irak merkezi hükümeti ve Musul ili yetkilileri arasında böyle bir anlaşma yapılmıştı" dedi.

'TEKRAR MASAYA OTURULMALI'

Taraflar arasında yapılan anlaşmada "Türk güçlerinin bölgede faaliyet göstermesi" ifadesinin geçtiğini hatırlatan Mustafa, "Söz konusu anlaşma içerisinde o güçlerden bahsedilmişti. Eğer bu anlaşmada bir değişiklik meydana gelmiş ise tekrar masaya oturulmalıdır" şeklinde konuştu.

Sorunun çözümü için Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi'nin Türkiye'yi kısa bir süre içerisinde ziyaret edeceğini söyleyen Mustafa, "Ubeydi, bu meseleyi Türk yetkililerle ele alacak. Bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz" diye konuştu. Son olarak Türk askerlerinin Musul'un Başika kasabasına yerleşmesinin gereğinden fazla büyütülüp, abartıldığına değinen Mustafa, "Irak'ın diğer bölgelerinde nelerin meydana geldiğini biliyoruz. Bu yüzden ortak çıkarlara zarar verecek açıklamalardan uzak durulmalıdır" ifadelerini kullandı.

kdp