BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Barzani'den BDP heyetine uyarı!

Irak'ın Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'a, 'destek olun' çağrısı yaptı.

Abone ol

Irak'ın Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu BDP heyetiyle yaptığı görüşmede heyete Türkiye'yi adres gösterdi tavrını açıkça ortaya koydu.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, Erbil'de BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile Grup Başkan vekili Bengi Yıldız ile görüştü. Görüşmede Bölgesel İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Türkiye Masası Şefi Abdulselam Reşid de hazır bulundu.

Görüşmede, Kürt sorunu ve çözüm yolları, KCK eylemsizlik sürecinin uzatılması, Kürt Ulusal Konferansı ve BDP'nin Erbil'de ofis açması konularının ele alındığı ifade edildi.

Görüşmede BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Kürt sorununun barışçıl çözümü için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğine değinerek, Barzani'nin bugüne kadar konuya yaklaşımı ve yaptığı açıklamalarından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiği belirtildi. Ayrıca KCK tarafından 2011'de yapılacak seçimlere kadar uzatılan eylemsizlik kararının önemli bulunduğu ve eylemsizliğin iki tarafa da kazanç vereceği vurgulandı.

TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ PARTİLERİN DE SEÇİLEN DEMOKRASİYE DESTEK OLMALARI GEREKİYOR

Mesut Barzani ise açıklamasında, "Kürt sorununun barışçıl yollar ve diyalog ile çözüleceği inancındayız. Üzerimize düşecek sorumluluğu yapmaya hazırız. Kürt Bölgesi demokrasi ve barışçıl yolları seçenleri destekleyecek. Türkiye'deki siyasi partilerin de seçilen demokrasiye destek olmaları gerekiyor. Dünya değişti. Bir kaç senedir görülüyor ki, Kürt sorunu savaşla değil, diyalog, diplomasi ve tarafların birbirlerini anlayarak çözüleceğini düşünüyoruz. En korkak şey Türk ile Kürdün arasında gerginlik yaratmak ve sorunlar üretmektir. İki tarafın da bu konuda kendini koruması gerekmektedir. Türkiye'deki demokrasinin ilerlemesi ve Kürt sorununun çözümü için BDP'yi destekliyoruz." dedi.

Barzani açıklamasının devamında, Kürt Ulusal Konferansını desteklediklerini, Kürtlerin her geçen gün daha fazla birbirlerine yakın olduğunu ve bu konferansın yakın bir zamanda olmasını umduklarını söyledi.

BDP Eş Başkanları, görüşmede Barzani'nin bugüne kadarki açıklamalarına ilişkin memnuniyetlerini dile getirirken, Kürt sorununun barışçıl çözümü için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. Barzani de bu süreçten memnuniyet duyduklarını belirterek, "Kürt sorununun barışçıl yollar ve diyalog ile çözüleceği inancındayız. Bunun için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz." dedi.