BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Barzani PKK'ya neden sertleşti?

Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı, Barzani'nin bağımsızlık planlarına engel mi görünüyor?

Abone ol

Kamuoyu Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri mesut Barzani'nin "PKK silahı seçerse Kuzey Irak'ta kalmasına müsaade etmem" sözlerini konuşuyor. Eş zamanlı olarak Başbakan Erdoğan da Katar'dan "PKK silah bırakırsa oprasyonlar durur" açıklamasını yaptı. 

Peki bu açıklamalar neye işaret ediyor? Terör örgütü PKK'yı zor günler bekliyor mu? Kürt sorunu ve terör üzerine analiz yapan Radikal yazarı Cevdet Aşkın, bu çarpıcı gelişmeyi ele aldı. İşte o yazı:

"Türkiye’de iki gün temaslarda bulunan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, PKK’nın silahlı mücadeleye devam etmesi halinde baskı, nasihat ve bütün yöntemlerle Kuzey Irak’ta kalmasına izin vermeyeceğini söyleyerek örgüte yönelik söylemini sertleştirdi.
PKK’nın Kuzey Irak’taki üs bölgelerini Kürt sorunu çözülmeden terk etmeyeceğini defalarca açıkladığı göz önüne alındığında bu ‘bütün yöntemlerle izin vermeme’ ifadesinin Peşmerge güçlerinin fiilen örgüte karşı savaşa sürülmesini de ima ettiğini söylemek gerekiyor.u.20120421085031.jpg

Barzani ve Talabani’nin daha önce üstelik TSK ile koordineli biçimde PKK’ya karşı savaştığı ancak örgütü bölgeden çıkaramadığı ve Barzani’nin çeşitli kereler “Artık Kürtler arasında kardeş kavgası dönemi sona erdi” sözleri hatırlandığında Erbil’in yeniden aynı yönteme başvurabileceğini de ima etmesi ne anlama geliyor?
Barzani’nin söylemini sertleştirmesi ilk olarak Ankara’nın en son Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ağzından dile getirdiği “PKK’ya karşı daha etkili mücadele edilmesi” talebine karşılık geliyor.
İkinci olarak ve daha stratejik planda bu sertleşme, son zamanlarda çok sık olarak dile getirildiği gibi Irak merkezi yönetimiyle gerilim yaşayan Kürtlerin bağımsız devlet ilan etme niyetiyle örtüşüyor.

Bugün PKK varlığı nedeniyle TSK’nın Kuzey Irak’a düzenlediği operasyonlar Erbil tarafından Irak’ın toprak bütünlüğünün ihlali olarak değerlendirilirken bu operasyonlar bağımsız Kürt devleti ilan edildiğinde doğrudan kendi toprak bütünlüğüne yönelik ihlale dönüşecek. Diğer bir ifadeyle bağımsızlık ilanıyla Irak şemsiyesinin altına sığınma durumu sona eren Erbil’in Türkiye’nin PKK varlığını etkisiz hale getirme gerekçesiyle sınırlarının sürekli olarak ihlal edilmesi, Kürt devletinin bekasını riske sokacak. Dolayısıyla Barzani, böyle bir bağımsızlık ilanından önce - Olup olmayacağına ilişkin olarak Başbakan Erdoğan’ın “Irak’taki gidiş hayra alamet değil” sözlerini hatırlamak yerinde olur- PKK sorununu öyle ya da böyle çözüme kavuşturmaya stratejik olarak mecbur görünüyor."