BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,97
ALTIN 2.508,75
HABER /  GÜNCEL

Bariton Dietrich Fischer-Dieskau öldü

Dünyaca ünlü Alman bariton Dietrich Fischer-Dieskau 86 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol

Dünyaca ünlü Alman bariton Dietrich Fischer-Dieskau 86 yaşında hayatını kaybetti.

20. yüzyılın en derin iz bırakan şarkıcılarından biri olarak anılan Dietrich Fischer-Dieskau, Franz Schubert'in Kış Yolculuğu (Winterreise) eserindeki performansıyla üne kavuşmuştu.

1925 yılında Almanya, Berlin’de doğan Dietrich Fischer-Dieskau, 2. Dünya Savaşından sonra şarkıcılığa başlamış ve döneminin en iyi şarkıcılarından bir olarak tanınmıştı.

Savaş Ağıtları (War Requiem) operasının yazarı Benjamin Britten, Fischer-Dieskau'ya gitmiş ve 1962 yılının Mayıs ayındaki ilk prömiyerde sahneye çıkmasını kişisel olarak rica etmişti.

Fischer-Dieskau lied (piyano ve vokalle icra edilen Alman Klasik Müzik eserleri) yorumlarıyla meşhurdu.

Dünyanın her yerinde performanslar sergileyerek liedleri karanlıktan kurtaran Fischer-Dieskau birçoğunun kayıtlara girmesine de vesile olmuştu. Fischer-Dieskau icra ettiği liedlerle mihenk taşı olarak anıldı ve diğer şarkıcıların performansları Fischer-Dieskau'nınkiyle kıyaslanırdı.

Müzik eleştirmenleri Fischer-Dieskau'nun yorumculuğuna ve sanatçılığına methiyeler düzse de, Fischer-Dieskau tek amacının eserin ruhunu yansıtmak olduğunu söylüyordu.

Fischer-Dieskau niyetinin vokallerde limit tanımadan ve popüler zevklere yenilmeden, hiç bir şeyden taviz vermeden eserleri icra etmek olduğunu ifade etmişti.

2 yılını savaş esiri olarak Almanya’da geçiren eski bir Amerikan askeri, Fischer-Dieskau'nun Berlin, Viyana, Londra ve New York’ta operalarda düzenli sahne alan bir sanatçı olduğunu dile getirdi.

Şarkıcı, müzik öğretmeni ve yazar olarak çalışan Dietrich Fischer-Dieskau, 1992 yılında emekli olana kadar Salburz Festivalinde de önemli görevler almıştı.