BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.395,76
HABER /  GÜNCEL

Barcelona yine Avrupa'nın zirvesinde

Wembley'deki finalde Manchester United'ı 3-1 yenilgiye uğratan Barcelona Avrupa'nın en büyüğü oldu.

Abone ol

Şampiyonlar Ligi finalinde Manchester United'i 3-1 yenen Barcelona Avrupa'nın en büyüğü oldu.

Katalanları zafere taşıyan golleri Pedro, Messi ve David Villa atarken, Kırmızı Şeytanların tek golünü Wayne Rooney kaydetti.

Wembley Stadı’nda yaklaşık 80 bin seyirci önünde oynanan maça Manchester United, şok baskı ve sürekli hücumu arayan bir taktikle başladı.

Barcelona’nın artık bir markası haline gelen pas futbolunu kurmasına izin vermeyen Kırmızı Şeytanlar, net bir pozisyon bulamasa da özellikle Hernandez’le etkili olma arayışına girdi.

10. dakikadan sonra oyunu biraz daha etkin bir şekilde lehine çevirmeye çalışan Barcelona ise 15. dakikada maçın o ana kadarki en tehlikeli pozisyonunu yakaladı.

Busquets’in sağdan pek de yüksek olmayan ortasına Pedro’nun kale alanı çizgisi üzerinde vuruşu yandan auta giderken Barça’nın öne geçme şansı da harcanmış oldu.

Maçın ilk çeyreğine yaklaşılırken Barcelona iyiden iyiye etkinliğini hissettirmeye başladı ve 20. dakikada bu kez Villa’nın bir vuruşu yandan dışarı çıkarken, ikincisi Manchester United kalesinde son maçına çıkan kaleci Van der Sar’in ellerinde kaldı.

25. dakikadan sonra ise artık oyun klasik bir Barcelona maçına dönmüştü ve Katalanların aradıkları gole ulaşmaları çok sürmedi.

Xavi’nin ara pasıyla bir anda topla buluşan Pedro yerden bir vuruşla takımını öne geçirirken Manchester United için de tırmanması gereken bir yokuş yaratıyordu 27. dakikada.

Manchester United’in bu yokuşu tırmanma kararlılığını görmek için çok beklemek gerekmedi gerçekten de.

Manchester'in kısa direnişi

ITV’de maçı yorumlayan spikerlerin ilk yarım saatin bilançosunu aktarırken, Barcelona’nın 265, United’ın da sadece 100 pas yapabildiklerini söylediği anlarda, Rooney ceza sahası önünde önce Carrick’le paslaştı.

Sonra kendisine geri gelen topu Hernandez’e uzattı, geri aldığında da gelişine Barca filelerine yönlendirdiği 103. pas aslında asist haline gelmişti.

Heyecanın ve temponun yüksek olduğu maçta ilk yarının son tehlikeli pozisyonunu Katalanlar yakaladı.

Hızla karsı atağa çıkan Barcelona orta sahasından gelen pasla topla bulusan Messi, artık imzası haline gelen defansın üzerine dalışlarından birini yaptı, bir anda topu takım arkadaşı David Villa’ya, Villa da topu United altı pası üzerine bıraktı.

Ancak ne Messi ne de van der Sar’in yetişebildiği top yandan auta gidince maçın ilk yarısı 1-1 berabere sonuçlanmış oldu.

İkinci yarı da Barcelona’nin üstünlüğüyle başladı ve 54. dakikada beraberliği bozan Barcelona’nin yıldızı Messi oldu.

İniesta’nin kendisine uzattığı pasla bir anda hızlanan Arjantinli yıldızı durdurmak için Evra harekete geçti, ama geç kalmıştı.

Messi devrede

Öldürücü sol ayağıyla ceza sahası üzerinden sert vuruşu ağlara giderken Messi de İngiltere sahalarında attığı ilk golünü kutlamak üzere tribünlere koşmaya başlamıştı bile.

Bu golden 10 dakika sonra bu kez İniesta’nin pasıyla şansını yeniden denedi Messi, ama vuruşunu Manchester United kalecisi iki hamlede kontrol edebildi.

62. ila 70. dakikalar ise Manchester United’in sahada bocaladığı anlar olarak dikkat çekerken, İniesta’nin birer dakika arayla iki şutunu çıkaran van der Sar takımının da oyunda kalmasını sağlayan isim olarak öne çıkıyordu.

70. dakikada olanlardan sonra ise artık Manchester United’ı van der Sar bile kurtaramazdı.

Dalga dalga gelen ataklardan sonuncusunda yine Messi yine çalımlarla ceza sahası içine hamle yaptı, Nani’nin müdahalesi yetersiz kaldı ve önünde bulduğu topu Sergio Busquets takım arkadaşı David Villa’nin önüne bıraktı. O da, falsolu bir plaseyle van der Sar’in uzanamayacağı köşeye.

Barcelona taraftarları için Wembley artık bir kutlama arenasına dönüşmeye başlamıştı.

Maçın kalanında başka gol olmayınca Barcelona bir yıl aradan sonra yeniden Avrupa futbolunun zirvesinde tamamlamış oldu sezonu.

İlginç olan iki yıl önce Barcelona'nın son Avrupa Şampiyonluğu'nu Roma'da yine Manchester United'ı 2-0 yenerek kazanmış olmasıydı.