BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Barack Obama'dan IŞİD talimatı

Obama ABD ordusuna IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Erbil'e tehdidin artması durumunda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı hava harekatı yapılacağını duyurdu.

Beyaz Saray'da flaş açıklamalarda bulunan Obama, şunları söyledi: "ABD personelini korumak için hava kuvvetlerine IŞİD'e karşı hava harekatı yetkisi verildi. Irak hükümeti katliamı önlemek için yardım istiyor. ABD Irak'ta olanları görmezden gelemez. Kararsız kalmak, askeri güç kullanmaktan daha ciddi bir durum. Irak'taki IŞİD militanlarına yönelik nokta operasyon yetkisi verdim. Amerikalıların hayatları, binlerce sivilin hayatı risk altındaysa ABD müdahale edebilir. ABD, Irak'ta oluşturulabilecek askeri güçlere yardım edecektir. Ancak ABD'nin Irak'ta yeni bir savaşa çekilmesine izin vermeyeceğim. Hiçbir ABD askeri Irak'a dönmeyecek. ABD, bölgedeki partnerleriyle çalışmaya devam edecek."

BİDEN BARZANİ'YLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray'ın açıklamasında, Biden'ın Irak'ın kuzeyindeki güvenlik durumu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, masum sivillere yönelik tehdidini görüşmek için Barzani'yi telefonla aradığı belirtildi.

Görüşmede Biden'ın, IŞİD'in ilerlemesi sırasında hayatını kaybeden Kürtler için taziyelerini sunduğu, Barzani'nin de Sincar dağlarında mahsur kalan Yezidilerin karşı karşıya olduğu şartlarla Erbil'i koruyan Kürt güçlerinin tertibatı hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

Açıklamada Biden'ın, Başkan Obama'nın Yezidilere dönük insani yardım teklifini iletirken, Erbil'de bulunan Amerikalıları korumak için hedefe dönük hava saldırısı dahil gerekli her türlü adımları atacağına yönelik taahhüdünü ilettiği, Barzani'nin de Biden'a ABD'nin desteğinden ötürü teşekkür ettiği kaydedildi.

 ABD SAVUNMA BAKANI: ABD ORDUSU HAZIR

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan ordusunun Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında insani yardım operasyonu yürüttüğünü ve "gerekli görüldüğü takdirde hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu" belirtti.

Hagel, yaptığı yazılı açıklamada "Bu akşam ABD ordusu, Başkan'ın (Barack Obama) talimatı ve Irak hükümetinin talebiyle Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında bir insani yardım operasyonu yürüterek, IŞİD'le bağlantılı silahlı grupların tehdidi altındaki binlerce Iraklı sivile gıda ve su sağladı" ifadesini kullandı.

Bu operasyonu "emniyetli biçimde ve başarıyla" yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının mensuplarını tebrik ettiğini kaydeden Hagel, "ABD ordusunun ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde, Sincar Dağı'ndaki kuşatmayı kırmak ve orada mahsur kalan Iraklı sivilleri korumak için mücadele eden Irak'taki güçlere yardımcı olmak için hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu" bildirdi.