BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bara dönüştürülen cami için devreye girdi

Bulgaristan’da temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 1930 yılında bir Bulgar vatandaşına satılan ve daha sonra bir bölümü bar...

Abone ol

Bulgaristan’da temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 1930 yılında bir Bulgar vatandaşına satılan ve daha sonra bir bölümü bar olarak kullanılan Osmanlı dönemine ait Taşköprü Camisi için devreye girdi.
Ramazan Bayramı’nı Bulgar soydaşlarla birlikte geçiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ziyareti sırasında Komünizm döneminde bir Bulgar vatandaşına satılan ve bir bölümü bar olarak kullanılan Osmanlı döneminden kalma Taşköprü Camisi’ni ziyaret etti. Caminin kapısının kilitli olması sebebiyle içeriye giremedi. Caminin içerisini gezemeyen Bakan Bozdağ, caminin etrafında dolaşarak incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyet ile birlikte ibadete kapalı cami hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Bozdağ, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Osmanlı döneminden kalma ve yıllardır Bulgaristan’daki soydaşların içerisinde ibadetlerini yaptığı caminin bugün özel mülk olarak kullanıldığını ifade eden Bozdağ, bir Bulgar vatandaşının 1930 yılında satın aldığı caminin satın almak için başlatılan çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Caminin satın alınması için henüz bir mutabakatın sağlanamadığını söyleyen Bozdağ, “Camiyi satın aldıktan sonra yeniden restore edip ibadete açacağız. Bulgaristan da Osmanlıdan kalma yüzlerce vakıf eseri var. Bu vakıf eserleri ile ilgili Bulgaristan mahkemelerinde açılan onlarca dava var” dedi.

"GERİ ALINMASI İLE İLGİLİ..."
Taşköprü Camisi’nin de davalık vakıf eserleri arasında yer aldığını dile getiren Bozdağ, mahkemenin ne karar vereceğini bilmediklerini belirterek, eldeki bütün vesikaların ve belgelerin buranın vakıf eseri olduğunu gösterdiğinin altını çizdi. Bulgaristan’da Komünist yönetimi döneminde bu mülklere el konulduğunu ifade eden Bozdağ, “Şimdi bu mülklerin geri alınması ile ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
Bozdağ, Bulgaristan Kültür Bakanı ile yaptığı görüşmede Bulgaristan’daki vakıf eserlerini gündeme getirdiğini belirterek, hükümetler arasında görüşmelerde bu eserlerin hukuku durumunun ele alındığını kaydetti. Yargı süreçlerini devam ettiğini hatırlatan Bozdağ, “İnşallah görülmekte olan bu mahkemeler lehte sonuçlanır. Burası vakfa döndükten sonra aslına uygun olarak restore edip ibadete açacağız. Vakıf eserleri ile ilgili devam eden onlarca dava lehte sonuçlandı” şeklinde konuştu.
Vakıf eserleri ile ilgili davaları dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Bozdağ, açıklamasının ardından Filibe şehrinde bulunan Osmanlı döneminden kalma hamamı ve Osmanlı mezarlığını ziyaret etti. Bozdağ, mezarlıkta dua etti.
(İHA)