BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Bankalar resmen bizi soyuyor

Son günlerde gerek uyguladıkları faiz oranlarıyla gerekse aldıkları ücretlerle gündemde olan bankalar, farklı isimler altında üşterilerinden ücret tahsil ediyor

Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun ( BDDK ) verilerinden derlenen bilgilere göre, herhangi bir faaliyet için bankaları kullanan vatandaşlar, neredeyse kendilerine sunulan her hizmet için farklı tutarlarda ücret ödemek durumunda kalıyor.

BİRÇOK İŞLEMDEN ÜCRET ALINIYOR

Para aktarımı ve ATM'ler gibi vatandaşın yoğunlukla kullandığı hizmetlerden ücret alındığı genel itibariyle bilinirken, bunların yanı sıra bankalar “ek” hizmetlerden de çeşitli ücretler tahsil ediyor.

Banka müşterisi olmasa da en basit bir fatura ödemesini, banka şubesi aracılığıyla yapmak isteyenler, 1-8 lira arasındaki işlem ücretleriyle karşılaşıyor.

Bankalar, para aktarımından ATM kullanımına, tahsil ettikleri faturalardan gönderdikleri kısa mesajlara, ekstrelere kadar birçok işlemden de ücret alıyor.

Bazı bankalarda, bu işlemlerin internet bankacılığı aracılığıyla yapılması halinde, işlem ücreti ya hiç alınmıyor ya da şubede yapılmasına göre daha az miktarlarda tahsil ediliyor. Kimi bankalar da birçok işlemi tek pakette toplayarak, bu paketin ücretini istiyor.

EKSTRE ÜCRETLERİ 30 LİRAYA KADAR ÇIKABİLİYOR

Müşterilerinin yaptığı bazı işlemleri veya geciken ödemelerini kısa mesaj (SMS) yoluyla bildiren bankalar, bu hizmet için 1-3 lira arasında değişen ücret talep ediyor.

Hesap hareketlerini görmek isteyen banka müşterileri, bu hizmet için ekstre talep ettiklerinde de 50 kuruş ila 30 lira arasında değişen bir ücretle karşılaşıyor. Bazı bankalar e-posta ile gönderdikleri ekstrelerden hiç para almazken, bazı bankalar ekstre başı bazıları da sayfa başı ücret tahsil ediyor.

İNTERNET BANKACILIĞI KULLANMANIN MALİYET 169 LİRAYA ÇIKIYOR

İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan birçok işlem ücretsiz veya düşük ücretli olmasına karşın bankalar, bu kanalın kullanılabilmesi için gereken araçlardan da ücret alıyor. Söz konusu ücretler, 12-169 lira arasında değişiyor.

Bazı bankalar, kendilerine “borcunuzun kalmadığına dair” yazı istemeniz halinde de ücret alıyor. Bu hizmetin bedeli ise 35 lira.