BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.411,67
HABER /  EKONOMİ

Bankalar artık bu parayı isteyemeyecek

Dosya masrafı ya da kart ücreti için alınan yeni tasarıyla artık tüketiciden alınamayacak. Bakan açıkladı.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un tüketici için birçok koruma alanı oluşturduğunu söyledi. Yeni düzenlemeyle bankalar tüketici kredisi verirken faiz dışında dosya ücreti gibi taleplerde bulunamayacak.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilk taslağındaki bazı ifadelerin, bankaların lehine değiştirildiği tartışmaları üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kanun taslağında yapılan değişiklikleri AA muhabirine anlattı.

KENDİ MENFAATİ İÇİN EK BEDEL TALEP EDEMEYECEK

Bakan Yazıcı, TBMM’ye sunulan tasarının 4'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, “Tüketiciden; kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemez.

DOSYA MASRAFI DA İSTENMEYECEK

Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenir" hükmünün yer aldığını kaydetti.

Yazıcı, yeni yasada yer alan bu hükümle özellikle bankacılık işlemlerinde tüketiciden haksız olarak ek bir bedel talep edilemeyeceğini söyledi.

Bakan Yazıcı, "Yapılan değişiklikle tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmayan Bankalara (Kart Çıkaran Kuruluş) verilecek idari para cezasının miktarı 5 milyon liraya çıkarılmıştır" dedi.