BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.412,65
HABER /  EKONOMİ

Bankada döviz hesabı olanlar Dikkat!

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yeni kredi mektuplu döviz tevdiat ve süper döviz hesabı açılmayacak.

Abone ol

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın 2008-32/34 sayılı tebliğine ilişkin (I-M Sayılı) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası genelgesinde değişiklik yapan genelgeye göre, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yeni kredi mektuplu döviz tevdiat ve süper döviz hesabı açılmayacak.

Genelge uyarınca, 31 Ocak 2014 tarihine kadar vadesi dolan ve hesap sahiplerince kapatılmayan kredi mektuplu döviz tevdiat ve süper döviz hesaplarının vadeleri, vade bitim tarihinde yürürlükte olan faiz oranı uygulanmak suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere yenilenecek.

Genelgeye göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren vadesi dolan hiçbir hesabın vadesi yenilenmeyecek.

Vadesi dolan hesaplar, tahakkuk ettirilen faiziyle birlikte vadesiz hesap olarak takip edilecek ve  faiz oranı sıfır olacak.

Bu hüküm 1 yıl vadeli kredi mektuplu döviz tevdiat hesaplarına da uygulanacak.

Genelgenin zaman aşımına ilişkin 39. maddesine eklenen fıkrayla 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren vadesi dolan hesapların faiz ve anaparasının, 10 yıl içinde hak sahipleri tarafından çekilmediği takdirde, zaman aşımına uğrayacağı hüküm altına alındı.

SÜPER DÖVİZ HESABI NEDİR?

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesapları; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca geliştirilen sisteme göre işleyen, yurt dışında ikamet eden, oturma veya çalışma izni ya da hakkı bulunan ya Türk pasaportu ya da TC kimliği olmak üzere geçerli Türkiye Cumhuriyeti kimliğine sahip kişilerin Merkez Bankası nezdinde, belirlenmiş dövizler üzerinden açılan döviz mevduat hesapları.