BIST 10.046
DOLAR 32,35
EURO 34,60
ALTIN 2.380,07
HABER /  GÜNCEL

Ban Ki-mun Türkiye'ye gidiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Suriye'yi konuşacak.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye'deki krizi görüşmek üzere bugün Türkiye'ye gidiyor.

Ban, Türkiye'de 200 bin kadar Suriyeli sığınmacının bulunduğu kampları da ziyaret edecek.

Genel Sekreter, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir görüşme yapacak.

Bu görüşme, hükümetlerin, Şam'ı isyancı güçlere karşı kimyasal silah kullanmaması konusunda uyardığı bir döneme denk geliyor.

Ban da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bir mektup yazarak, kimyasal silah kullanmanın çok ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta konuşan Ban, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanması durumunda Cumhurbaşkanı Esad'ın "adalet önüne çıkarılacağını" söyledi.

NATO önceki günlerde Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze savunma sistemi konuşlandırılmasına onay vermişti.

"Kimyasal silahlarda hareket yok"

Türkiye'nin bir süredir beklediği bu gelişme, Suriye'nin kimyasal silah kullanabileceği kaygıları ardından gündeme gelmişti.

Suriye hükümetinin, hardal ve sarin gazı ve yüksek derecede zehirli sinir gazları da dahil olmak üzere önemli bir kimyasal silah deposuna sahip olduğunu ve bu depoların ülkenin onlarca bölgesinde bulunduğu belirtiliyor.

Kimyasal silahlara sahip olduğunu resmi olarak kabul etmeyen Şam yönetimi, bu silahlara sahip olsa bile kendi halkına karşı kullanmayacağını belirtmişti.

Batılı bir istihbarat kaynağı, BBC'ye yaptığı açıklamada, Suriye'deki kimyasal silah depolarının hareketleri konusunda son dönemde ciddi bir değişiklik yaşanmadığını belirtti.

Kısa süre önce yeniden Şam'a giden BBC'nin Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen, ülkedeki durumun geçen Ocak ayına göre oldukça kötüleştiğini belirtti.