BIST 10.160
DOLAR 32,21
EURO 34,80
ALTIN 2.428,18
HABER /  GÜNCEL

Balyoz davası bu raporla sarsıldı!

Balyoz davasından yargılanan Albay Hakan Büyük'ün evinde bulunduğu öne sürülen flash bellekteki bilgilerin değiştirildiği ortaya çıktı

Abone ol

Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada ele geçirilen ve içinde Nakşibendi Tarikatı'nın Menzil grubu tarafından kurulan Bilvanis Çiftliği'ne ilişkin görüntülerin de yer aldığı öne sürülen taşınabilir belleğe ilişkin teknik rapor mahkemeye sunuldu.

BALYOZCU ALBAY'DAN FİŞLEME İTİRAFI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında tutuklu sanık Hakan Büyük'ün savunması ve çapraz sorgusu yapıldı. Büyük'ün verdiği bu yanıt ise bir itiraf niteliğindeydi...
Ayrıntıları okumak için TIKLAYIN...

Raporda, "İçeriğinde 15 Haziran 2005 tarih ve 5365 Sayılı Yasanın 7'inci Maddesi bulunan bir Kanun Tasarı Taslağı bulunan "Bilvanis Çiftliği/Eskişehir/Ek-A 926 Teklifler.doc." dosya yolunda yer alan dijitalin oluşturulma ve son kayıt tarihlerinin 2003 yılı olması mümkün müdür?" sorusunu Prof. Dr. Ufuk Çağlayan, "Dijital veriyi içeren bilgisayar dosyasının meta data bilgileri arasında bulunan son yazılış tarihinde bir değişiklik olduğu ve dosyaların delil bütünlüğü ve sağlığının artık kaybolmuş olduğu anlamına gelmektedir" diye yanıtladı.

KENDİSİ DEĞİŞMEZ

Hakan Büyük'ün avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ün talebi üzerine Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Ufuk Çağlayan'ın hazırladığı 22 Kasım 2011 tarihli 5 sayfalık raporda özetle, şunlar yer aldı:

"Dijital doküman hard disk, flash bellek gibi yazılabilen bir ortamda depolanmışsa, bilgilerinin dijital dokümanın neresinde yer aldığını ve formatını bilen uzman bir kişi, özel bir yazılım kullanarak, bilgilerden istediğini, istediği bir şekilde değiştirebilir. Üzerinde bilinçli olarak veri çıkarma, değiştirme ve benzeri işlemler yapılmadığı sürece, bu bilgilerin kendiliklerinden anlamlı bir şekilde değişmeleri mümkün değildir. Ancak çevre şartları, medya materyalinde bozulmalar olması gibi sebeplerle bu bilgiler bozulabilir ve okunamaz hale gelebilir. Dijital dokümanda bir metin varsa, dokümanın gövdesini oluşturan metinde, dijital dokümanda bir resim varsa, dokümanın gövdesini oluşturan resimde değişiklik olmuştur. Söz konusu dijital dokümanların delil bütünlüğü ve sağlılığının artık kaybolmuş olduğu varsayılmalıdır. Aynı dijital medya için farklı tarihlerde yapılan incelemelerde oluşturulan raporlardaki, oluşturma tarihi son kaydetme tarihi, yazar gibi bilgiler, değişiklik yapılmazsa aynı kalır. Dijital medya içinde farklı tarihlerde yapılan incelemeler neticesinde değerler değiştiyse, dijital medyanın delil bütünlüğü ve sağlığı artık kaybolmuştur."

FLASH BELLEK BENİM DEĞİL

İSTANBUL 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nın dünkü 52'nci duruşmasında, hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs" suçundan 20 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık emekli albay Hakan Büyük ifade verdi. Büyük, Eskişehir'deki evinde bulunduğu iddia edilen ve içeriğindeki dokümanlar ikinci ve üçüncü Balyoz davalarına dayanak oluşturan flash belleğin kendisine ait olmadığını söyledi. Evinin 21 Şubat günü 20 polis tarafından arandığını ifade eden Büyük "Flash belleğin içerisindeki dijital dosyaların şifresi "NOYAN1990" yani oğlumun adı ile doğum tarihi. Sayın başkanım ve sayın üyeler sizlerin evlerinize de bırakılabilecek bir flash belleğin şifresi çocuğunuzun adı ve doğum tarihi olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni kurumsal olarak yıpratmaya yönelik dijital bir terör saldırısı ile karşı karşıyayız" dedi.