BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,97
ALTIN 2.444,09
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan anlamlı hizmet! Tam 10 bin çocuk...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çok anlamlı bir projeye imza attı. Tam 10 bin çocuk ailelerine kavuştu.

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca "Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Uygulaması" ile koruma altındaki 10 bin 526 çocuk ailelerine kavuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, daha önce korunmaya ve bakıma ihtiyacı olan çocuklara yönelik yürütülen "kuruluş bakımı" öncelikli çalışmalar yerine "aile odaklı" çalışmalar yürütüyor.

EVLAT EDİNME MÜMKÜN DEĞİLSE SEVGİ EVLERİNE YÖNLENDİRİLİYOR

Son yıllarda kuruluş bakımında bulunan çocukların öncelikle ailesinin yanına döndürülmesi, evlat edinme, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılması, bunların mümkün olmadığı hallerde çocuk evine ve sevgi evine yerleştirilmesi hedefleniyor.

EV TİPİ BAKIM MODELİNE GEÇİLECEK

Kuruluş bakımından aile odaklı hizmetlere, koğuş tipi kuruluşlardan çocuk evi ve sevgi evleri gibi "ev tipi" bakım modeline geçiş çalışmaları sürdürülüyor.

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Uygulaması" ile 2014 yılı sonu itibariyle koruma altındaki 10 bin 526 çocuk, ailesinin yanına döndürüldü. Kurum bakımına alınmadan, ailesinin yanında desteklenen 56 bin 18 çocuk bulunuyor.

YETİŞTİRME YURTLARI KAPATILIYOR

Çocuk hizmetlerine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları olarak bilinen kuruluşlar kapatılarak ev tipi bakım kuruluşları açılıyor.

Buna göre, yurt ve yuvaların yüzde 90'a yakını 2014 sonu itibariyle kapatıldı. Bu kuruluşların 2015'te işlevine son verilerek, çocukların ev tipi bakım kuruluşlarına alınması hedefleniyor.

SEVGİ EVLERİNDE 4 BİN ÇOCUK KALIYOR

Bakanlık, apartman dairelerinde veya müstakil dairelerde baktığı 0-18 yaş çocukların bulunduğu "çocuk evleri"nin de sayısını artırdı. Çocuk evleri ile çocuklar için kiralanan dairelerde, 24 saat bakımlarının yapıldığı ev tipi kuruluşlarda hizmet veriliyor.

YAKLAŞIK 4 BİN ÇOCUK KALIYOR

2005 yılında 4 çocuk evinde 21 çocuğa bakılırken, 2015 Mayıs ayı itibariyle bin 15 çocuk evinden 5 bin 15 çocuk hizmet alıyor. Yüksek standartlı fiziki mekan ve kaliteli bakım hizmetinin verildiği 76 çocuk evi sitesinde (sevgi evi) 4 bin 515 çocuk kalıyor.

AİLEYE DÖNÜŞ UYGULAMASI

Bakanlığın 2005 yılında başlattığı "Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Uygulaması" ile yoksulluk sebebiyle çocukların kurum koruması altına alınması hizmetinden vazgeçildi.

Gerekli koşullar sağlandığında, çocuklar için en uygun ortamın öz ailelerinin yanı olduğu düşüncesiyle hareket eden bakanlık, daha önce koruma altına alınan çocukları ailelerinin yanına döndürdü.

ÇOCUKLAR AİLELERİNİN YANINADA DESTEK ALACAK

Böylece, eski uygulamaların yerine çocuklar kendi öz aileleri yanında desteklenmeye başlandı. Bu uygulama kapsamında ailelere de sosyal ve ekonomik olarak destek veriliyor.