BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.465,65
HABER /  DÜNYA

Bakan’dan ’Çiftçiler Günü’ mesajı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Üreticilerimize katkıda bulunabilmek için yeni desteklemelerde bulunduk. Bu çerçevede bu yıl ...

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Üreticilerimize katkıda bulunabilmek için yeni desteklemelerde bulunduk. Bu çerçevede bu yıl üreticimize, çiftçimize 9 milyar lira destekte bulunacağız. Bunun üçte birlik kısmını ödedik ve ödemeler önümüzdeki aylarda devam edecek" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bölgesinde liderliği, dünyada da ön sıralara yükselmeyi hedefleyen Türkiye’nin, geçmiş yılların ataletini üzerinden atarak önemli noktalara geldiğini belirten Eker, "2002 yılında başlayan değişim ve dönüşüm anlayışı, Türk tarımında birçok önemli başarının ve rekorların yaşandığı bir dönem oldu. 75 milyonu aşan genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Biz, dünya değiştikçe, iklimler değiştikçe, tarımın da bu değişime ayak uydurması, büyümesi ve güçlenmesi gerektiğine inandık. Tarıma stratejik bakış açısı getirdik" dedi.
Çiftçinin emeğini, alın terini koruyan, daha fazla gelir daha fazla iş sağlayan dev yatırımların arka arkaya hayata geçirildiğine dikkati çeken Eker, Türkiye’nin, yaşanan küresel finans krizlerine ve kuraklıklara rağmen son 9 yılın 8’inde büyüyerek son yarım yüzyılın rekorunu kırdığını bildirdi.
Türkiye’nin tarımda dünyanın 7. büyük, Avrupa’nın ise 1. tarımsal gücü haline geldiğini söyleyen Eker, kendi vatandaşının gıda ihtiyacını karşılayan Türkiye’nin, 188 ülkeye bin 663 tarımsal ürün ihraç eden bir konuma geldiğini belirtti.
2002 yılında 4 milyar dolar olan gıda ihracatının ilave 6 milyon nüfus ve 16 buçuk milyon turist doyurulduktan sonra 2012 yılında 16 milyar dolara ulaştığını kaydeden Eker, son 10 yılda gıda ihracatının 4 kat arttığını ve gıda maddeleri dış ticaretinde Türkiye’nin net ihracatçı bir ülke konumuna geldiğini ifade etti. Türk tarımının bu dönemdeki rekorlarının da azımsanmayacak sayıda olduğuna dikkati çeken Eker, tarımsal üretimde 7 üründe lider olan Türkiye’nin, 35 üründe de ilk 5 arasında bulunduğunu söyledi.
Eker, mesajında şunları kaydetti: "Tarımda kaliteli ve verimli ürün elde edilmesi bizim temel politikamızdır. Bu amaçla birçok projeyi hayata geçirdik. Üreticilerimize katkıda bulunabilmek için yeni desteklemelerde bulunduk. Bu çerçevede bu yıl üreticimize, çiftçimize 9 milyar lira destekte bulunacağız. Bunun üçte birlik kısmını ödedik. Ödemeler önümüzdeki aylarda devam edecek. Kısacası Türkiye tarımda önemli başarılara imza atan bir ülke oldu. Ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde emeği olan, alın teri olan çiftçi kardeşlerimiz bu süreçte hep yanımızda oldu, biz de onları hep destekledik. Ektiğiniz her tohumda, hasat ettiğiniz her toprakta, alın terinizde, inancınızda, bereket duanızda, bu ülkenin sofrası, bugünü ve geleceği var. Türkiye’yi büyüten değerli üreticilerimiz, Dünya Çiftçiler Gününde herkese mutlu, bereketli ve sağlıklı nice yıllar diliyorum."
(İHA)