BIST 10.628
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.433,00
HABER /  DÜNYA

Bakan Yılmaz’dan büyük firmalara Ar-Ge sitemi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Türkiye’deki büyük firmalara seslenerek, “Firmalara buradan sitem ediyorum. Bir arsa alıyorlar büyük rantla el...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Türkiye’deki büyük firmalara seslenerek, “Firmalara buradan sitem ediyorum. Bir arsa alıyorlar büyük rantla elde ediyorlar. Ama Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorlar" dedi.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Yeşil İş Sürdürülebilir İş Buluşması, Swiss Otel’de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katımıyla gerçekleşti. “İş dünyasında değişim zamanı” sloganıyla gerçekleşen buluşmaya Bakan Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda işadamı da katıldı.
Toplantıda konuşan bakan Yılmaz, kalkınma denilen hadisenin sadece ekonomiden büyümeden ibaret olmadığını belirterek, "Kalkınma çok daha kapsamlı bir kavram. Kalkınma bakanlığı çok önemli işlere imza atıyor. Başka hiçbir bakanlıkta olmayan konularda çalışan uzmanlarımız var. Kamuoyunda çok görünür bir bakanlık değil ama mutfakta çok önemli bir bakanlık. İki önemli işe imza attık. Biri Rio konferansına Türkiye’yi hazırladık. Diğeri de 10. Beş yıllık kalkınma planını yaptık. Geçtiğimiz Temmuz ayında bu plan meclis tarafından kabul edildi" dedi.
Büyüme ve çevre politikalarını birlikte yürütülmesi gerektiğini savunan Bakan Yılmaz, "Ya o ya bu derseniz işiniz kolay. Sadece büyüme derseniz işiniz kolay. Büyümeyi bir tarafa bırakalım sadece çevre konularını düşünürseniz de işiniz kolay. Yoksulluk olsun iş olmasın sadece çevre olsun demek de kolay. Asıl önemli olan ikisin bir arada geliştirebilmek. Ben yeşil iş kavramından bunu anlıyorum. Hem bugünkü nesle hem gelecek nesle hizmet etmek çok önemli Sürdürülebilir kalkınma dediğimiz kavram da bu. Ekonomimizi büyütmek durumundayız. Büyümek sadece olmaz adalet de önemli.” diye konuştu.
Türkiye’deki büyük firmalara da seslenen Yılmaz, "Her şeyi insan için yapıyoruz. Ekonomiyi büyütmek tek başına yetmez. Aynı zamanda daha az enerjinin kullanıldığı yapılar yapmalıyız. Ar-ge’ye devlet payı yüzde üç Avrupa ülkelerinde . Aslında Kritik başarı noktası özel sektörün payını arttırmak. Şu anda özel sektörün bu alandaki payı yüzde kırk. Bu payı yüzde altmışlara çıkarmamız lazım. Türkiye’deki firmalara sitem etmek istiyorum. Maalesef kolaycı davranıyorlar. Bir arsa alıyorlar büyük rantlar elde ediyorlar ama Ar-Ge’ye bütçe ayırmıyorlar. Büyük sermaye gruplar böyle zahmetli işlere alışık değil. Girmeleri gerek. Ar-Ge’yi yapması gereken, Ar-Ge geliştirmesi gereken büyük firmalar" ifadelerini kullandı.
(İHA)