BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bakan ve çocuklarının tapeleri imha edilecek

TBMM Soruşturma Komisyonu, dört eski bakana yönelik operasyon sonrası ortaya çıkan ve bakanların çocuklarıyla yaptığı konuşmaların yer aldığı tapelerin imha edilmesine karar verdi.

Abone ol

TBMM Soruşturma Komisyonu, dört eski bakana yönelik operasyon sonrası ortaya çıkan ve bakanların çocuklarıyla yaptığı konuşmaların yer aldığı tapelerin imha edilmesine karar verdi.

BBC Türkçe'ye konuşan Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Komisyon'da dört eski bakan ile çocukları arasındaki konuşma tapelerinin silinmesi kararı alındığını söyledi.

Aksünger, "Yasal olmadığını söyledik ama bu kararı aldılar. Resmi dosyalar içerisinde imha yapacaklar. Bu karar da beşe karşı dokuz oyla alındı. Bunların amaçları tapeleri ortadan kaldırmak diye çok önce söylemiştik" şeklinde konuştu.

Aksünger'in iddialarını yönelttiğimiz Komisyon Başkan Yardımcısı ve AKP Bartın milletvekili Yılmaz Tunç ise, tapelerin silineceği kararını doğruladı.

Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince dinlemesi yasak olan kişiler olduğunu belirten Tunç, "Bunlar baba, oğlu ve eşler arasındaki konuşmalardır. Eğer bunlar dinlenmişse bunların belli süre içerisinde imha edilmesi gerekir" dedi.

'Delil karartma söz konusu değil'

Bu konuşmaların dosyaya konamayacağını kaydeden Komisyon Başkan Yardımcısı "Ancak bunlar maalesef hukuka aykırı bir şekilde konmuş. Biz bunları gördük. Görünce imha etme görevi bize düşüyor. İmha etmediğimiz zaman Türk Ceza Kanunu'na göre de hapis cezası var" ifadelerini kullandı.

"Delillerin karartıldığı" iddiasını sorduğumuz Tunç, böyle bir şetin söz konusu olmadığı yanıtını verdi.

Komisyon Başkan Yardımcısı, "TBMM'deki oylama öncesinde muhalefet partileriyle bir araya geleceğiz ve o görüşmeleri göstererek, tapeleri tutanak tutup imha edeceğiz" diye konuştu.

TBMM Soruşturma Komisyonu geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanla ilgili bugün toplandı.

Komisyon, beşe karşı dokuz oyla, dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde

Soruşturma önergesine göre eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında iki, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında üç, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında ise dört ayrı suçlama bulunuyordu.