BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  GÜNCEL

İslam karşıtı yürüyüşe kalabalık muhalefet

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenecek olan "İslam karşıtı yürüyüş"e muhalif binlerce kişi toplandı. Yürüyüş, kalabalık muhalefet karşısında iptal edildi.

Abone ol

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenecek olan "İslam karşıtı yürüyüş"e muhalif binlerce kişi toplandı. Yürüyüş, kalabalık muhalefet karşısında iptal edildi.

Kendilerine "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler" adını veren PEGIDA'ya bağlı KÖGIDA'nın düzenlediği yürüyüşe karşı binlerce kişi Köln sokaklarında eylem yaptı.

Köln katedrali de dahil kentin büyük binalarının ve köprülerin ışıkları söndürüldü, şehrin çoğu karanlığa büründü.

Muhalif grubun giderek kalabalıklaşması üzerine KÖGIDA yürüyüşü iptal etti.

Bu nedenle İslam karşıtı yürüşe katılım birkaç yüz kişiyle sınırlı kaldı.

Berlin, Dresden ve Stuttgart'ta da muhalif gruplar toplanarak eylem yaptı.

Köln Belediye Başkanı Jürgen Roters, muhaliflerin "akıldışı ırkçılığa karşı duruş sergilediği" yorumunu yaptı.

Köln katedrali baş papazı Norbert Feldhoff BBC'ye konuştu. Katedralin ışıklarını söndürmeyi "bir protesto olarak görmediklerini" belirten Feldhoff, "Muhafazakar Hristiyanları yaptıkları şey hakkında düşündürmek istedik" dedi.

Dresden'de ise PEGIDA'nın yürüşüne çok sayıda insan katıldı. Araba şirketi Volkswagen kentteki fabrika tesislerinde ışıklarını kapatarak, "açık, özgür ve demokratik bir toplumdan yana durduğunu göstereceğini" açıkladı.

'İçlerinde önyargı, soğukluk ve hatta nefret barındırıyorlar'

PEGIDA hareketinin kısa adı Almanya'nı kentlerine göre değişiyor. Bu nedenle Köln'de "KÖGIDA", başkent Berlin'de ise "BAERDIGA" olarak anılıyor.

Örgüt, Ekim ayından bu yana İslam karşıtı protestolar düzenleniyor.

Geçen ay Dresden'de düzenlenen yürüyüşe 17,500 kişi katılmıştı.

Ancak Alman politikacıları PEGIDA'yı kınamıştı ve örgüte tepkiler artmaya başlamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni yıl konuşmasında PEGIDA'yı eleştirmiş, örgütün liderlerinin içlerinde "önyargı, soğukluk ve hatta nefret barındırdığını" söylemişti.

Almanya diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere kıyasla daha fazla göçmen ve sığınmacı kabul ediyor. Göçmen ve sığınmacıların çoğu, senelerdir iç savaşın sürdüğü Suriye'den geliyor.