BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.382,86
HABER /  DÜNYA

BAKAN ERGİN: BİRİ ÖKSÜRSE TÜRKİYE’DE KRİZ OLUYORDU

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Birisi öksürse Türkiye’de kriz oluyordu şimdi dünyada kriz var ama Türkiye bunları çok hafif şekilde atlatıy...

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Birisi öksürse Türkiye’de kriz oluyordu şimdi dünyada kriz var ama Türkiye bunları çok hafif şekilde atlatıyor." dedi.
Muğla’da Fethiye’nin ardından Ortaca ilçesine gelen Adalet Bakanı Ergin, Acarlar Dinlenme Tesislerinde partililer ve halkla buluştu. Türkiye’nin şu an yaşadığı sürece değinen ve bu süreci niye yürüttüklerini anlatan Ergin, 2002 yılında bu yana Türkiye’nin geldiği noktayı anlattı. Türkiye’nin 11 yıllık AK Parti iktidarında pek çok alanda çok büyük aşamalar kaydettiğini belirten Ergin, "Dünyada pek çok kırılma ve buhranlar yaşandı. Kuzey Afrika ve Orta Doğuda, Arap Baharı denilen süreçle beraber ciddi sorunlar yaşandı. Kan aktı, gözyaşı aktı ve o bölgelerle ekonomi neredeyse durdu. Avrupa’ya baktığımızda ekonomik kriz Avrupa’yı kasıp kavuruyor. Bütün Avrupa’da bir daralma var, ekonomik olarak ciddi sorunlar var" dedi.
Türkiye’nin kendi içinde son 30 yıldır uğraştığı bir terör sorunu olduğunu buna rağmen geliştiğini kaydeden Ergin, "Türkiye tüm bu gelişmeyi aynı zamanda terörle mücadele ederek sağladı. Dünyadaki ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Artık Türkiye’de siyasi istikrar sağlandı, buna bağlı ekonomik istikrar sağlandı ve Türkiye ayağını yere sağlam basıyor. 2002 öncesi Dünyada bir ülke nezle olsa biz yatağa düşüyorduk. Birisi öksürse Türkiye’de kriz oluyordu şimdi dünyada kriz var ama Türkiye bunları çok hafif şekilde atlatıyor. Türkiye’nin geçmişte yaşadığı sıkıntıları tekrar yaşamaması için önümüzdeki süreci çok daha iyi koordine etmesi lazım" dedi.

"SELAMET İÇİN MÜCADELE EDECEKLER, CAN ALMIŞ"
Yapmaları gereken iki ayrı konu olduğunu belirten Bakan Ergin, "Birincisi demokrasiyi güçlendirmek, millet egemenliğini geleceğe dönük tartışmasız hale getirmek. Bunu niçin söylüyorum, geçmişte her 8-10 yılda bir darbe muhtıra yaşanmış. Ama artık bu ülkede bizden sonraki gençler bu sorunlarla boğuşmasın istiyoruz ve milletin seçtiğini ancak millet götürsün. Demokrasinin özü de, sözü de buna dayanır. Siz seçiyorsunuz, bir başkasının hoşuna gitmiyor, bir muhtıra veriyor, yönetime el koyuyor, meclisi partileri kapatıyordu. Bu bitti. Bu milletin iradesinin bundan sonrası için sarsılmaz ve tartışılmaz olması açısından demokrasimizin taşlanması lazımdı. Bir taraftan bu çalışmalar yapılıyor. Diğer yandan ekonomik istikrarımızın bir daha sarsılmayacak şekilde tahkim edilmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyet kurulduktan sonra siyasi çalkantılar içinde süzülerek geldi. Bu süre içinde defalarca Doğu, Güneydoğu, Kürt, Terör sorunu konulu çalışmalar yapılmış. Ama geldiğimiz noktada son 30 yılda sıcak çatışma olmuş. Bu çatışmalarda 75 milyonun her biri üzülmüş. Bu ülkenin selameti için uğraşması gereken unsurlar, maalesef dönüp bu ülkenin başka bir coğrafyasından gelmiş ülke evladına silah doğrultmuş, can almış, kan akıtmış. 30 sene Türkiye’nin 4 bir yanında gözyaşı akmış, kan akmış. Bundan kim ne elde etmiş. Bu ülkede Kürtünde, Türk’ünde, Arap’ında, Çerkez’inde, Laz’ında aklınıza gelen ne varsa, hiç birinin bu süreçte sevindiğini gördüğümüz mümkün değil. 75 milyon üzülmüşte kim sevinmiş? Türkiye’nin bu bölgede güçlenmemesini isteyenler, Türkiye’nin ayağa kalkarak kendi insanının önünü açmasını ve ondan sonrada tarihten gelen yerlere elimizin ulaşmamasını isteyenler sevinmişler" dedi.
Osmanlı’nın 3 kıtayı asırlarca hükmettiğini ve bugün Türkiye’nin Balkanlarda, Kuzey Afrika’da, Uzak Doğuda, büyük önem taşıdığını belirten Ergin, "Artık 75 milyon üzülüp ağlamasın diyoruz. 75 milyon sevinsin. Bütün anneler sevinsin, Muğla’daki, İzmir’deki, İstanbul’daki, Diyarbakır, Hakkari’deki anneler sevinsin, 75 milyon beraber sevinelim. Ama bizim çatışmamızdan sevinenler otursun kara kara düşünsünler, onlar üzülsünler. Bu coğrafyada biz enerjimizi, birikimimiz yan yana koymayı başarırsak, inanın Türkiye’yi, bu büyük milleti tutabilene aşk olsun" dedi.
Bakan Ergin konuşmasının ardından vatandaşların sorularını yanıtladı. Bir vatandaşın Dalaman Adliyesinin kapanıp Ortaca’ya taşınma nedenini sorması üzerine Ergin, "Biz istesek size orada yeni yetişmiş hakim ve savcılar verebilirdik. Ancak Ortaca’ya taşıyarak daha tecrübeli hakim ve savcıların size hizmet vermesini sağladık" dedi.
Bakan Ergin, Ortaca programının ardından Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar beldesine hareket etti.
(İHA)