BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,92
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bakan Eker Kastamonu'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere bugün Kastamonu'ya geldi.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere bugün Kastamonu'ya geldi.

Kastamonu Kadı Dağı mevkiinde Kastamonu Valisi Mustafa Kara tarafından karşılanan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ilk olarak AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hasan Altan ve Musa Sıvacıoğlu ile birlikte Vali Mustafa Kara'yı makamında ziyaret ederek brifing aldı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde sözde Ermeni soykırım yasa tasarı ile ilgili açıklama yapan Bakan Mehdi Eker, "Milletler arasındaki münasebetler bir tek olayla açıklanmaz. Dünkü olay ABD Temsilciler Meclisi'nin komisyonunda alınan bir karardı. Bunu doğru bulmuyoruz. Buna karşı da tepkimizi hükümet olarak ortaya koyduk. Büyükelçimizi geri çağırdık. Onunla ilgili görüşmeler olacak. Bu kararı elbette ki üzüntüyle karşılıyoruz. Türkiye'nin bu konudaki daha önce açıkladığı, dünya kamuoyunda açıkladığı kararlar var, politikalar var. Bunlardan geri adım atmamız söz konusu değil. Bunun dışındaki süreçte de hükümetimizin izleyeceği politika Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla kamuoyuna duyurulacaktır" dedi.

Son günlerde yükselen et fiyatlar hakkında da açıklama yapan Bakan Eker, et fiyatları konusunda da Maliye Bakanlığı'nın da gerekli çalışmayı yaptığını belirterek, Türkiye'de şu anda besi hayvanı sıkıntısının olmadığını açıkladı.

Türkiye'de yapısal anlamda et fiyatını artıracak bir üretim açığının söz konusu olmadığına dikkat çeken Bakan Eker, ülkede yeteri kadar besi materyali bulunduğunun altını çizdi.

Tarım Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta tespit çalışması yaptırdıklarını anlatan Bakan Eker, "Türkiye'de halen besi ahırlarında 2 milyon 66 bin büyükbaş hayvanı tespit ettik. 81 vilayette tek tek tespitini yaptık. Bu da yılda 1 milyon ton et anlamına geliyor. Dolayısıyla bu artış ülkedeki hayvan azlığından kaynaklanmıyor. Spekülasyona yol açıyorlar. Bu konuda da ilgili kurumlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Kimdir bu ilgili kurumlar. Maliye Bakanlığı çalışıyor. Çünkü burada birtakım kayıt dışılık var. Usulsüzlük var. Haksızlık kazançlar söz konusu olabilir. Bize düşen görev ise ülkede yeteri kadar besi hayvanı olup olmadığıdır. Şu anda ülkede besi hayvanı açığı yok. Bu söz konusu değil. Geriye ne kalıyor. Besi ahırlarından, kesimhaneye gelinceye, marketlere gelinceye kadarki süreçte birileri bir yerlerde haksız kazanç elde ediyor. Et Balık Kurumu (EBK) etin kilosunu 14'e kesiyor ve 18 TL'ye kıymayı satarak kar ediyor. Kuşbaşı eti de 20 TL'ye satarak kar ediyor. Bunu bize neden fahiş fiyattan geldiğini ilgili kurumlar araştırıyor ve gerekeni yapacaktır" diye konuştu.