BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  DÜNYA

Bakan Davutoğlu'ndan Roj Tv takibi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Roj TV hakkında başlatılan soruşturmayı değerlendirdi

Abone ol

Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, Roj TV hakkında başlatılan soruşturmayı gündeme getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "terörü teşvik yayınları yaptığı gerekçesiyle Roj TV hakkında başlatılan hukuki süreci yakından takip etiklerini belirterek, son gelişmelerin de terörün bir insanlık suçu olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen ile Bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Danimarkalı mevkidaşı Espersen'in uzun zamandır beklenen ve planladıkları bir ziyareti gerçekleştirdiğine işaret eden Davutoğlu, Danimarka ile ikili ilişkilerin iyi seyretmesine rağmen üst düzey ziyaretlerin çoğalması gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu, Danimarka ile siyasi düzeyde bundan sonra çok daha üst düzey temaslar gerçekleştireceklerini belirterek, kendisinin de genel seçim sonrası Danimarka'ya ziyaretler gerçekleştireceğini kaydetti.

Danimarka Kraliçesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir davetinin de söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Davutoğlu, iki ülke hükümet ve bakanlıkları arasındaki temasların artarak süreceğini vurguladı.

DANİMARKA İLE İŞBİRLİĞİ

Danimarka ile terörle mücadele konusunda yakın işbirliği olduğunu belirten Davutoğlu, "Terörü teşvik yayınları yaptığı gerekçesiyle Roj TV hakkında başlatılan hukuki süreci biz de yakından takip ediyoruz. Son gelişmeler de göstermiştir ki her türlü terör insanlık suçudur. Bu konularda birlikte çalışmaya kararlıyız" dedi.

Danimarka ile ekonomik ilişkilere de değinen Davutoğlu, iki ülke arasında 1,5 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi bulunduğunu, bunun potansiyelin gerisinde olduğunu düşündüğünü ve ekonomik anlamda ilişkileri daha da geliştireceklerini söyledi.

Görüşmelerinde Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Macaristan'ın ardından Polonya'nın, 2012 yılının ilk yarısında da Danimarka'nın AB dönem başkanlığını yürüteceğine dikkati çekerek, "AB konusunu en geniş kapsamıyla ele aldık. Ben kendilerine özellikle AB'nin şu ana kadar sürdürdüğü ilkelere sadakat beklediğimizi, müzakerelerin bundan sonraki seyri konusunda AB'nin daha açık bir tutum sergilemesi gerektiğini kendileri ile paylaştım" şeklinde konuştu.

Geri kabul ve vize konularının da ele alındığını, Danimarkalı Bakan'a artık Türkiye'ye dönük vize uygulamalarını hukuki temelinin kalmadığını ifade ettiğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde AB-Türkiye bağlamındaki istişarelerimizi daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Umit ederiz ki; Danimarka'nın dönem başkanlığı Türkiye-AB ilişkilerinin gerçek sıçrama yaptığı, ileri bir aşamaya geldiği bir dönem başkanlığı olur."

Davutoğlu, görüşmede Libya başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdiklerini, beraber yiyecekleri akşam yemeğinde de bu konuları ele alacaklarını belirterek, iki ülkenin bu konulara bakışında büyük paralellikler olduğunu söyledi.

Gerek bölgesel gerekse küresel alanda işbirliğini sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret olduğuna işaret ederek, bundan sonra daha sık ziyaret etmelerinden mutluluk duyacaklarını ifade etti.

"BÖLGESEL TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI DA AYNI KARARLILIK SÜRDÜRÜLMELİ"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ile Türk dış politikasında bir değişiklik görülüp görülmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Bin Ladin'in öldürülmesinin uluslararası terörizmle mücadele bağlamında bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu konuda süregelen bir bakış açısı olduğunu ve politikasında bir değişikliğe ihtiyaç olmadığını söyledi.

Bu konudaki tutumlarının net ve açık olduğunu belirten Davutoğlu, gerek 11 Eylül ve sonrasındaki gelişmeler, gerek diğer gelişmelerde terörizmle mücadele konusunda her düzeyde aktif bir işbirliği ve dayanışma gösterdiklerini kaydetti.

Davutoğlu "Bizim zaten süregiden ilkesel bir dış politikamız var ancak beklediğimiz bütün dünyanın bölgesel nitelikli terör örgütlerine karşı da aynı kararlılığı sürdürmeleri ve Türkiye ile dayanışma içinde olmaları" dedi. Davutoğlu, terörizmin olmadığı bir dünya için çalışılması gerektiğini belirtti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke olmaktan çok bir Avrupa ülkesi ve stratejik bir müttefik olduğunu" söyledi.

Espersen, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Danimarka'nın pek çok ortak çıkar ve değeri paylaştığını, aynı zamanda müttefik olduğunu söyledi.

Bu sabah İstanbul'da büyüme ve sürdürülebilirlikle ilgili bir toplantıda Türk iş çevreleri ile biraraya geldiğini belirten Espersen, ileriki dönemde iş ve ticaret ilişkilerinin artmasını ümit ettiğini dile getirdi.

"Hem politik hem de ticari bağlarımızın daha da güçlendirilmesine önem veriyorum" diye konuşan Espersen, Türkiye'nin yanı başında çok önemli değiklikler yaşandığına, Türkiye'nin AB ve NATO nezdinde önemli bir ortak olduğuna işaret ederek, "Bana göre Türkiye aday bir ülke olmaktan çok bir Avrupa ülkesi ve stratejik bir müttefik" dedi.

Türkiye'nin özellikle Ortadoğu'da Avrupa'nın sahip olduğu önemli partnerlerden biri olduğunu belirten Espersen, meslektaşı Davutoğlu ile yakın işbirliğine devam edeceklerini kaydetti.

Bakan Espersen, "Türkiye'nin Libya ile ilişkilerdeki aktif rolü ve insani rolünün kesinlikle takdirle karşılandığını" da söyledi.

Espersen, Suriye'deki rahatsız edici gelişmeleri de yakından izlendiğini, Şam rejiminin bir takım reformları yapması gerektiğini dile getirdi.

"KARARI MAHKEMELER VERİR"

Espersen, bir gazetecinin Roj TV'nin hala kapatılmadığına dikkati çekerek, Danimarka'nın bu konuda yeni bir adım atıp atmayacağını sorması üzerine, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz Danimarka'da bu kararları mahkemeler verir. Bakanların verdiği bir karar değil. Siyasi sistemden bağımsızdır. Bu konuda bir müdahale yapmamız mümkün değil. Roj Tv mahkemede bekletiliyor, savcılık da kanıtları incelemekte. Daha evvel bir takım mahkemeler oldu. Biliyorum bu Türkiye'de çok fazla kaygı uyandıran bir konu ama Danimarka'da savcılık ve mahkeme çalışıyor. Her şey kanuni bir şekilde gidiyor. Sanırım bu yıl Ağustos ayında bir mahkeme olacak ve yargıçlar kararlarını vereceklerdir."