BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.393,90
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çelik Soma'ya neden gitmedi

Bakan Çelik Soma'ya neden gitmedi?Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden ocağı faciası hakkında basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, bölgeye gitmemesiyle ilgili olarak "Enerji Bakanı olay yerine hareket ederken benimle görüştüler. Başbakan'ın talimatı ile benim de gitmek gerekiyordu, bakan yardımcısı ve tüm teknik ekibi gönderdik. Bölgeye gidememem sağlıkla ilgili kişisel bir mesele. Önemli bir tetkik için doktor ayrılmamam gerektiğini söyledi" dedi.

Faruk Çelik, 15 yaşındaki işçi ve kaçak işçi iddialarının sorulması üzerine "Konuyla ilgili Enerji bakanımız tam yetkili. Kayıt dışı bir çalışma olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı ile ilgili bir bilgi geldi. Orada bir kriz merkezi kurduk. Gelişen tüm olaylara müdahale ettik. 15 değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik.Kimseyi temize çıkarma peşinde değiliz. Tam aksine kime gidiyorsa gitsin diyoruz.  Şu anda hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyuz. Ben bu olayı politik makam mevki boyutlarıyla tartışılmasını doğru bulmuyorum"

Faruk Çelik'in açıklamalarından satır başları:

Teknik heyetler kısa zamanda olay yerine intikal etmeleri için talimatlandırdım ve kısa sürede olay yerine ulaştılar. Kaza ile ilgili kısa bir bilgi sunmak istiyorum.

İlgili işletme, 8 kez programlı teftişe tabi tutulmuştur. 8 kez inceleme gerçekleşmiştir. İşletme daha önce 4 yılda 8 kez incelemeye tutulmuştur

Bu inceleme teftişlerinde;

Elektrik panolarında kilitleme sistemlerinin olmadığı, lastik tekerlekli yükleyicilerin vites ikaz sinyallerinin olmadığı, acil toplanma yerinin belirlenmediği,Ateşçiler için antisitatik elbisenin eksik olduğu, bant taşıyıcıların ikaz sistemlerinin yeterli olmadığı gibi hususlar bu şikayet incelemeleri neticesinde ortaya çıkan hususlardır.

Bunlar 2012-2013 yıllarında yapılan şikayetler ve meydana gelen kazalar neticesinde ortaya çıkan eksiklikler. Yine o dönemler içerisinde giderilmiş ve en son 13-18 Mart 2014 tarihinde yapılan teftişlerde ise, mevzuat açısından herhangi bir noksanlığın olmadığı iş yerinde bizzat yapılan teftişlerle tespit edilmiştir.

En son 13-18 Mart 2014 teftişte mevzuata aykırı bir durum tespit edilmedi. 

Yeni yasa, risk değerlendirme zorunluluğu getiriyor. Yeni yasa, "Risk söz konusu ise burada kazma vuramazsınız" diyor. 1000 kişinin üzerinde çalışanı olan yerler, burada tam zamanlı iş yeri hekimi iş yeri uzmanı bulundurmak zorunda.

Yeni yasa acil durum planlamasını zorunlu kılıyor. 

İlgili işyerine baktığımız zaman Soma'da 13 iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimleri olduğu görülüyor. 

Yasa var, denetim var, aykırı bir durum görülmemiş, peki kaza neden oldu? 

Gerekli soruşturma denetim devam ederken, bunun çalışmaları yapılıyor. Bu alt yapıda kaza neden meydana geldi diye araştırma yapılıyor.

En ufak noktası gizli saklı kalma söz konusu değildir. Kimsenin kuşkusu olmasın bütün yönleriyle araştılacak. 

Bir önemli evrakımız daha var. İş yeri uzmanlarının iş yeriyle ilgili rapor defterleri her iş yerinde olmak zorunda. Savcılık da eminim bunu dikkate alacaktır. Teknik nezaretçi olarak bir maden mühendisinin bulunması gerekiyor. Onun da tespitleri önem arz etmektedir. Toplumda iş sağlığı farkındalığını oluşturmak için çok önemli çalışmalar yapıldı. Ama bu olaydan sonra bazı yorumları izliyorum ve Türkiye’de böyle bir yasanın çıktığından haberi olmayan insanların yorumlarını görüyorum.
Bunları üzücü bizi kahreden bir günde söylemek istemezdim ama 5 yıllık bir iş sağlığı ve güvenliği mücadelesi vermiş bir bakan olarak bu küçük sitemimi mazur görmenizi rica ediyorum. Amacımız ne iş kazalarını önlemek. İş hastalıklarını sıfırlamak. İş kazalarını sıfırlamak mümkün değil ama çok çok aşağılarda tutmak mümkün.

Faruk Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı

"SAĞLIK DURUMUM NEDENİYLE SOMA'YA GİDEMEDİM"

Enerji Bakanı olay yerine hareket ederken benimle görüştüler. Benim de gitmek gerekiyordu, bakan yardımcısı ve tüm teknik ekibi gönderdik. Bölgeye gidememem sağlıkla ilgili kişisel bir mesele. Önemli bir tetkik için doktor ayrılmam gerektiğini söyledi. Çalışma hayatıyla ilgili sorumlu olan kişi bu açıklamaya gerekli duydum. 

’15 DEĞİL 19 YAŞINDA’ 

Madende kayıt dışı çalışma ve 15 yaşında işçi iddialarının sorulması üzerine...

Konuyla ilgili Enerji bakanımız tam yetkili. Kayıt dışı bir çalışma olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı ile ilgili bir bilgi geldi. Orada bir kriz merkezi kurduk. Gelişen tüm olaylara müdahale ettik. 15 değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik.Kimseyi temize çıkarma peşinde değiliz. Tam aksine kime gidiyorsa gitsin diyoruz.  Şu anda hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyuz. Ben bu olayı politik makam mevki boyutlarıyla tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çalışma bakanlığı bir kazanın meydana gelememesi için gerekli alt yapılarının yanında farkındalığın artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Keşke bu farkındalık tüm kesimler tarafından içselleştirilse de böyle durumlarla karşı karşıya kalmasak diyorum.