BIST 9.558
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,76
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çavuşoğlu’ndan Katar açıklaması

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Katar krizine" ilişkin, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir'' diyerek Körfez ülkelerine mesaj verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Katar krizine" ilişkin yapmış olduğu açıklamada ''Kardeş ülkeler arasında böyle bir sorunun olmasını hiç arzu etmezdik. Bir şekilde kardeşler ardasındaki bu sorunun çözülmesi ve sürecin atlatılması için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Jhinaoui ortak basın açıklamasında bulundu. ABD ile Katar’ın 12 milyar dolarlık anlaşmaya imza atmasına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Her ülke kendi savunma sistemini güçlendirmek için anlaşmalar yapabilir. Sanırım F-15 ’ler ile ilgili bir anlaşma ben de Katar’da iken bunun haberini aldım" dedi.

"BU KADAR İLERİ GİDEN ADIMLARI ATMAYA GEREK YOK"

Çavuşoğlu, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir. Ramazan ayında hiç beklenmedeki bir şekilde 4 ülkenin Katar’a karşı aldığı bu kararlar ambargo doğru adım değildi. Sorunlar olabilir ama sorunları çözmek için bu kadar ileri giden adımları atmaya gerek yok. İnsanların günlük hayatını etkileyen gıda ilaç gibi konularda da karara alınmaması gerekiyordu. Neticede ortada bir sorun var. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak lazım. Arzumuz Körfez İşbirliği Konseyi içinde sorunun tarafı olan ülkelerin bir araya gelerek sorunu açık açık nereden geliyor ne isteniyor bunun konuşulması lazım. Bunlar konuşulmadan radikal kararlar alındı" açıklamasında bulundu.

"KRAL SELMAN’DAN BEKLENTİMİZ"

Türkiye’nin "Katar krizi"nin çözümüne ilişkin Suudi Arabistan’dan beklentilerine değinen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Körfez İşbirliği içinde Arap, İslam dünyasında Suudi Arabistan önemli bir ülke. Suudi Arabistan’dan beklentimiz Kral Selman’dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Kuveyt’in arabulucu çabaları var taraf tutmadan. Kuveyt’in çabalarını destekliyoruz.

ERDOĞAN 2 DEFA KUVEYT EMİRİ İLE GÖRÜŞTÜ

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan 2 defa Kuveyt emiri ile görüştü. Diğer liderler ile de görüştü. Karal Selman ile de görüştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bölgedeki ziyaretlerimizi yarın Suudi Arabistan ile devam ettireceğiz.

YAPTIRIMLAR İLE SORUN ÇÖZÜLMEZ

Amacımız çözüme katkı sağlamak ama çözüm için de sorun nedir, çözüm nedir deliller nedir ortaya konulması lazım ki bu işler çözülsün. Bize göre ambargo, kısıtlama ya da bu kadar ileri giden yaptırımlar ile sorun çözülmez. Bundan sonraki süreçte tırmandırmadan yumuşama dönemine bir an önce geçmemiz lazım."