BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.429,94
HABER /  POLİTİKA

Katar krizinde Türkiye'den yeni hamle! Çavuşoğlu açıkladı

Dünya Katar'a uygulanan ambargoyu konuşurken Türkiye'den bir hamle daha geldi. Krizi çözmek için yola çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suudi Arabistan'a gidecek.

Abone ol

Katar krizini çözmek için Ortadoğu turuna çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'a gidiyor. Çavuşoğlu, yarın Mekke'de Kral Selman ile görüşecek.

Dün Katar'da temaslarda bulunan Çavuşoğlu, bugün Kuveyt'te mevkidaşıyla bir araya geldi. Yarın ise, Mekke'de Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'le buluşacak. Kuveyt'te konuşan Çavuşoğlu, Kuveyt'te konuşan Çavuşoğlu, diyalog çağrısını yineledi ve Türkiye'nin taraf tutmadığının altını çizdi.

Mekke'deki temasları sırasında Türkiye'nin samimi düşüncelerini paylaşacağını belirten Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan gerçekten Körfez bölgesinin büyük abisidir, en önemli ülkedir. Bölgenin istikrarı barışı ve güvenliği için rolü çok önemlidir. Biz de Suudi Arabistan'la ve tüm Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Bölgenin istikrarı, güvenliği bizim için kendi güvenliğimiz ve istikrarımız için önemlidir. Bu bir slogan değil, gerçektir" dedi.

"TÜRKİYE TARAF TUTMUTOR"

Kuveyt'te açıklamalar yapan Çavuşoğlu, krizde Türkiye'nin iki tarafı da dinlediğini belirterek "Bizim burada taraf tutmamız söz konusu değildir" diye konuştu.

Ankara'nın taraflara aynı mesafede bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Fakat aynı mesafede olmak demek doğruları söylememek demek değil. Önce dürüst olacağız. Devletler arasında sorunlar olabilir ama insanların ne suçu var? İlaç ve gıda gibi veya insanların sınırdışı edilmesi gibi alınan kararları sadece Türkiye olarak biz değil, Müslüman dünyası ve Müslüman dünyası dışındaki ülkelerin hepsi yanlış bulmuştur. Bunu halkların tepkisinde de görüyoruz.

DİYALOG ÇAĞRISI

Meselenin çözümü için diyaloğa ihtiyaç var. Şimdi bu söylediklerimiz taraf tutmak anlamına mı geliyor?

Katar’ın İran tarafında olduğunu iddia etmek doğru bir yaklaşım değil. Bugüne kadar İran’ın bu bölgede yaptıklarına karşı Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar kadar güçlü duran ülke olmadı. Üçümüz beraber her zaman İran’ın yaptıklarına karşı açık ve net tutum sergiledik. Yemen’de Katar kimin tarafını tuttu, İran’ın mı, Körfez İşbirliği’nin mi? Suudi Arabistan’ın Tahran’daki misyonlarına saldırı olunca Katar’ın tutumu diğerlerinden farklı mı oldu? Her zaman İran’a en sert tepkiyi Katarlı yetkililer vermiştir uluslararası platformda da."