BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.430,15
HABER /  DÜNYA

Bakan Bağış’tan sevindiren açıklama

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ifade ederek, “ Türkiye istikrar, güven...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ifade ederek, “ Türkiye istikrar, güven ve doğru mali politikalarla ulusal düzeyde finansal okuryazarlığı önemseyerek, Avrupa’nın en dinamik ekonomisi haline geldi” dedi.
Bakan Bağış, Çırağan Sarayı’nda TEB ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) işbirliğiyle düzenlenen “1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Bağış, İstanbul’un tarih boyunca hep ticaretin merkezinde yer aldığını, ilk AVM’nin Kapalıçarşı olduğunu belirterek, bu nedenle finansal okuryazarlığı konuşmak için İstanbul’un çok doğru bir şehir olduğunu söyledi.
Türkiye’nin 10 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirten Bakan Bağış,”Türkiye istikrar ve güvenle, doğru mali politikalarla ulusal düzeyde finansal okuryazarlığı önemseyerek, Avrupa’nın en dinamik ekonomisi haline geldi. 10 yıl önce AB‘nin önünde çok farklı duran bir Türkiye vardı, bugün çok farklı bir Türkiye var. ‘Sık dişini Avrupa Türkiye imdada yetişecek’ sloganını kullanabiliyoruz. Bu bizim öz güvenimizin göstergesidir. Ülke aynı ülke ama iyi yönetilince, finansal okuryazarlık ortaya konunca farklı sonuçlar elde ediliyor. 2023’te Türkiye’nin yeni hedefleri var. Dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olmak için toplumsal bir seferberlik başlattık” dedi.
Çözüm sürecine de değinen Bakan Bağış, “ Bir taraftan da çözüm süreci devam ediyor. Çözüm sürecinin finansal okuryazarlık ile ne alakası var demeyin. Terör belası 40 bin can aldı. Diğer taraftan da bu bela için 350 milyar dolar da para harcandı. Bu parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı. Bu para ile ne kadar hastane, okul ve havayolu yapabilirdik. Bu para, toplumun ihtiyaçlarına harcansaydı Cumhuriyetin 90. yılında 100. yıl hedeflerini çoktan yakalardık. Zararın neresinden dönersen kardır anlayışla çözüm sürecine toplum olarak odaklanmamız lazım” şeklinde konuştu.
Türkiye toprağında farklı kültürlerin bin yıllardır birlikte yaşadığına vurgu yapan Bağış, birlikte hareket edildiği takdirde birçok şeyin başarılabileceğini, toplumun her kesiminin çok şey kazanacağını belirtti.
Bağış, Türkiye’ de son 10 yılında hayal denilen birçok şeyin gerçekleştiğini belirterek, başka hayallerin gerçekleşmemesi için bir neden olmadığını da söyledi.
Finansal okuryazarlık konusunda toplumun her kesiminin özelikle çocukların eğitilmesi gerektiğine vurgu yapan Bağış, “Kadınlar olmazsa ekonomi dönmez o yüzden kadınlarımızın bu bilinci yeni nesiller vermesi, kumbara bilincini çocuklara aşılaması gerekir. Eğer her kes 1 lira biriktirse 22 yılda yeni bir İstanbul inşa edebiliriz” dedi.
Türkiye’nin AB sürecine de vurgu yapan Bağış, şunları söyledi;
“Avrupa Türkiye’ye engel üzerine engel çıkarıyor hala enerji faslını açamıyoruz. AB kıtasal bir barış süreci olarak başladı ama Türkiye’nin girmesiyle küreselleşme süreci tamamlanacak. Onu da başaramıyor. Finansal okuryazarlığı Avrupa’ya öğretmek de Türkiye’nin boyunun borcu. Bu sadece Türkiye ve Avrupa meselesi değil. Finansal okuryazarlık bir küresel sorun. Bugün zayıflamak için harcanan para ile dünyadaki bütün açlar doyurabilir. “
(İHA)