BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.409,13
HABER /  DÜNYA

Bakan Bağış Portekiz'de konuştu!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Portekiz'de AB-Türkiye ilişkileri adlı panelde konuştu.

Abone ol
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye katılmadan AB'nin insanlık tarihinin en başarılı barış projesi olmayacağını söyledi.

Bağış, resmi görüşmeler için geldiği Portekiz'in başkenti Lizbon'daki ilk gününde, Portekiz Katolik Üniversitesi'nde bir konferans verdi.
 
Üniversitenin Beşeri Bilimler Fakültesi'ndeki salonda, ''AB-Türkiye İlişkileri: Yeni Bir Ajanda Zamanı'' başlığıyla düzenlenen konferansta Bağış, ''AB'nin, insanlık tarihinin en başarılı barış projesi olduğunu düşünsek de Türkiye, AB'ye katılmadan bu proje tamamlanmamış olacaktır. Sadece Türkiye'nin katılımı, AB projesini kıtasal barıştan, küresel barışa dönüştürecektir'' diye konuştu.
 
Bağış, Türkiye ve Portekiz arasında çok derinlere dayanan, köklü bir dostluk ilişkisi olduğunu belirterek, son dönemlerde Türkiye'de forma giyen Portekizli futbolcularla bu dostluğun çok daha görünür bir hal aldığını ifade etti.
 
Türkiye ve Portekiz arasında 2002 yılında 375 bin dolar olan ticaret haciminin 2011 yılı sonu itibarıyla 1 milyar doları geçtiğini vurgulayan Bağış, ''İkili ilişkilerin çok farklı boyutlarda geliştiğini, Akdeniz'in iki ucundaki bu iki ülkenin AB'nin geleceğine etki edebilecek güçler olabileceğini'' söyledi.
 
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin içinde bulunduğu ekonomik krize de değinerek, şunları kaydetti:
 
''Maalesef AB, tarihinin en büyük krizini yaşamaktadır ve bu kriz AB kurumlarını zayıflatmaktadır. Hiç şüphe yokki bu kriz sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasidir. Krizin çok öncesinden beri, AB'nin geleneksel çözümler yerine, sınırlarını aşan çözümler araması gerektiğini ve krizi fırsata çevirmesi gerektiğini düşündük. Türkiye'nin, uzun vadeli projeleri olan, büyük stratejilere sahip ve yenilikçi bir Avrupa vizyonuna gerçekten güçlü bir destek vereceğine inanıyoruz. Türkiye'nin AB'ye katılımı AB'yi ekonomik olarak daha rekabetçi, sosyal olarak daha barışçıl ve coğrafik olarak çok daha güçlü ve etkin yapacaktır.'' 
 
Bağış, ayrıca mevcut krizden AB'yi çıkaracak, stratejik ve siyasi vizyona sahip AB içinde çok az siyasi lider bulunduğunu söyledi.
 
Bakan Bağış'ın, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas ile akşam yemeğinde bir araya geleceği ve başta Suriye krizi olmak üzere bölgedeki gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunacakları öğrenildi.