BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  DÜNYA

BAKAN AVCI, KOSOVALI BAKAN İLE ESKİŞEHİR’DE BULUŞTU

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile Eskişehir’de bir araya geldi. <br/>Polisevi’...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ile Eskişehir’de bir araya geldi.
Polisevi’nde düzenlenen toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ile Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja’nın yanı sıra Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can ve Salih Koca katıldı. Burada konuşan Bakan Avcı, ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız olduğundan ötürü Türkiye için Kosova’nın yerinin özel olduğunu söyledi. “Türkiye’deki Kosovalı kardeşlerimiz aramızda çok canlı bir köprü vazifesi görüyorlar” diyen Avcı, “Anadolu Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında imzalanan engelli öğrencilerin eğitimine yönelik işbirliği protokolünün hayırlı olmasını diliyorum. Ortak tarihi geçmişimiz ve köklü bağlarımız nedeniyle Kosova bizim için her zaman özel bir yere sahiptir. Türkiye-Kosova ilişkileri sadece devletten devlete ilişkiler değil, halklar olarak da bizim için çok önemli. Gerek Kosova’daki Türk asıllı vatandaşlarımız, gerekse Türkiye’deki Kosovalı kardeşlerimiz aramızda çok canlı bir köprü vazifesi görüyorlar. Ülkemiz en genç ülke olarak nitelenen Kosova’yı bağımsızlığı ve egemenliği hak eden halkın haklı mücadelesi sonucu doğan bir devlet olarak görüyor. Dost ve kardeş Kosova’nın kısa süre içerisinde eğitim, kültür, ekonomi alanlarında diğer ülkelerle ciddi anlamda diyaloğa girerek ilişkileri geliştirmesi bizi memnun ediyor” ifadelerini kullandı.
Avcı, Kosova’da okutulan tarih kitaplarında yapılan değişikliklerden dolayı Buja’ya teşekkür ederek, “2010 yılında benimde hazır bulunduğum bir törenle Başbakanımız Mamuşa’da ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bulunduğu Priştine’de açılışlar yaptı. Kosova’da ilköğretim ve lise düzeyinde bazı okullarda Türkçe eğitimlerin verilmesinden de ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca zati halinizin Kosova’da okutulan tarih kitaplarındaki bazı konuların tarihimize yakışır bir biçimde düzenlenmesine yaptığı katkılardan ötürü teşekkürlerimizi arz ediyorum ve tekrar Türkiye’ye, Eskişehir’e hoş geldiniz” diye konuştu.
Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Rame Buja ise, Kosova’daki Türkler ve Türkiye’de yaşayan Arnavutların iki ülkeyi birbirine bağlayan en önemli unsurlar olduğunu kaydetti. Türkiye’den ülkelerindeki eğitim sistemine destek isteyen Buja, “Sayın Bakanım biz eğitim alanında ciddi gelişmeler katettik ama ona rağmen daha fazla gelişmeye ihtiyacımız var. Biz yarın Anadolu Üniversitesi’yle yapılacak anlaşma bu yolda hizmet edecek. Bundan sonra daha fazla gelişmeler olacağına inanıyorum. Az önce sayın rektörle görüşmemiz oldu ve kendisi eğitim alanında bize yardımcı olacağına söz verdi. Bu destek, yeni kuracağımız üniversiteler için çok önemli oldu. Özellikle akademisyen personelin geliştirilmesi için çok faydalı olacak. Ayrıca bizim için bir önemli hususta Kosovalı öğrencilerin Türkiye’ye gelerek yüksek lisans ve doktora yapmalarıdır. Bugüne kadar zaten bu imkanlar sunuldu fakat imkanların daha fazla olmasını bekliyoruz. Şuanda Kosova’da 3 tane devlete bağlı üniversite var. Yakın gelecekte 3 tane daha devlete bağlı üniversite açılacak. Aynı zamanda 21 özel üniversite bulunmaktadır. Bu kapasiteyi durduracak yeterli insan kaynağımız yoktur. Özellikle Türkiye’den destek bekliyoruz” dedi.

“TARİH KİTAPLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER BİZLER İÇİN BÜYÜK SORUNLAR OLUŞTURDU”
“Tarih kitaplarındaki değişiklikler bizler için büyük sorunlar oluşturdu” diyerek kitaplardaki sorunu gündeme getiren Buja, şöyle konuştu:
“Bu konuyu gerektiğinden fazla büyüttüler. Sizden önceki bakandaki gelişen anlaşmalarda biz zaten tarihi değiştirmeyi kararlaştırmadık sadece yapılan yanlışlıkları değiştirmek için anlaşmalar yaptık. Sadece bu iletişim sorununu halledelim diye ve belirli küçük şeyleri değiştirmek için bu anlaşmalar gelişti. Bu farklı bir şekilde yansıdı. Devamlı olarak bunu izah etmek durumunda kaldık. Bakanlığımız altında komisyon bu konu üzerinde ciddi bir şekilde çalıştı ve gelişmeler katetti. Bizim eğitim alanlarımızdaki kitaplarımızda değişiklikler yapmak durumundayız. Bir daha kendi şahsım adıma ve arkadaşlarım adına her şey için teşekkür ediyorum.”
Buja’nın konuşmasının ardından yeniden söz alan Avcı, 2010 yılında bakanlıklar arasında imzalanan eğitim protokolünün geçen hafta Meclis’ten geçtiğini ifade ederek, “Artık kanun hükmünde bir protokole dönüştü. Bu çerçevede inşallah ilişkilerimiz derinleşerek devam edecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı ve Kosova Eğitim ve Bilim ve Teknoloji Bakanı Buja ile beraberindekiler, daha sonra 81 ilden gelen öğretmenlerle bir araya gelmek için Öğretmenevi’ne geçti.