BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'in biber gazı ihalesi endişe yaratıyor

Bahreyn hükümetinin büyük miktarda biber gazı alımı için ihale açması insan hakları gruplarını kaygılandırıyor.

Abone ol

Bahreyn hükümetinin büyük miktarda biber gazı alımı için ihale açması üzerine insan hakları grupları kaygılarını dile getirdi.

Sızdırılan bir İçişleri Bakanlığı belgesi, 1,6 milyon adet biber gazı mermisi ve 90 bin adet biber gazı bombası ile başka ekipman için ihale açtığını gösteriyor.

İnsan hakları konusunda kampanya yürüten gruplar, Bahreynli yetkilileri, biber gazını göstericilere karşı silah olarak kullanmakla suçluyor.

Bahreyn 2011 Şubat'ından bu yana gösterilere sahne oluyor.

Muhalifler ve insan hakları savunucuları güvenlik güçlerinin sert müdahalesi nedeniyle bu gösterilerde 80 kişinin öldüğünü bildirirken, yetkililer sayıyı daha düşük tutuyor.

Bahreyn'de çoğunluğu oluşturan ve gösterilerde başı çeken Şiiler, iktidardaki Sünni kraliyet ailesinden reform talep ediyor.

ABD merkezli İnsan Hakları Savunucusu Doktorlar (PHR), Bahreyn'deki ölümlerin en az 39'unda biber gazının etken olduğunu söylüyor.

PHR, kapalı mekanlara atılan biber gazının körlük, solunum yolları hastalıkları, düşük ve orak hücre hastalığına bağlı ölümlere neden olduğunu iddia ediyor.

PHR'nin geçen yılki raporunda ayrıca biber gazı kovanlarının da kafada ve uzuvlarda ciddi yaralanmalara neden olduğu ifade edildi.

İnsan hakları savunucuları, geçen yıl Bahreyn'e biber gazı satışını yasaklayan ABD'nin ihaleye karşı açıktan tutum almasını istiyor.