BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.447,53
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'de Şiilerin öfkesi büyüyor

Bahreyn'de dün güvenlik güçlerinin baskını sırasında öldürülen protestocular için düzenlenen cenaze törenlerine katılan binlerce kişi hükümet aleyhtarı sloganlarlar atarken, eylemcilere ateş açıldığı haberleri geliyor.

Abone ol

Bahreyn'de dün güvenlik güçlerinin baskını sırasında öldürülen protestocular için düzenlenen cenaze törenlerine katılan binlerce kişi hükümet aleyhtarı sloganlar atıp, pankartlar taşıdı.

Şii din adamı Ayetullah İsa Kasım, baskını "katliam" olarak niteledi ve hükümeti "diyaloğa kapıları kapatmakla" suçladı.

Hükümet yanlıları ise, başkent Manama'da gösteri yaptı.

Büyük Camii'de cuma namazı kılan kalabalık, Bahreyn bayrakları ve Kral'ın portreleriyle yürüyüş düzenledi.

Daha sonraysa, askerlerin başkent Manama'nın merkezindeki İnci Meydanına girmeye çalışan eylemcilerin üzerine ateş açtığı belirtildi.

Görgü tanıkları olayda yaralananlar olduğunu ve ambulansların olay yerine geldiğini belirtiyor.

Bazı görgü tanıkları da gösteriye çok sayıda diğer Körfez ülkeleri ve Asya'dan Bahreynli olmayan Sünnilerin katıldığını belirtiyor.

Çoğunluğu Şii olan Bahreyn, Sünni bir iktidar tarafından yönetiliyor ve Şiiler ayrımcılığa uğradıklarını savunuyorlar.

Başkentte gergin hava

Başkent Manama'nın kilit noktalarında tanklar yerleştirilmiş durumda. Protestocuların kentteki kampı dün dağıtılmıştı.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, güvenliğin sağlanabilmesi için askerlerin "her türlü önlemi alacaklarını" kaydetti.

Manama'da bulunan BBC muhabiri Caroline Hawley, polis baskını sırasında öldürülen biri 50, diğer 20 yaşlarında olan iki kişinin cenazelerinin, başkentin gökdelenler yükselen finans merkezinden çok uzakta, yoksul bir Şii mahallesinde kaldırıldığını anlatıyor. Bahreyn bayrağına sarılı tabutlar, arazi taşıtlarına konarak sokaklardan geçirildi.

Cenazeye katılan kalabalıkların "Suçlu çete yargıya" ve "Adalet, özgürlük ve anayasal monarşi" şeklinde sloganlar arttıkları belirtiliyor.

Bazı göstericilerin Kraliyet ailesinin uzaklaştırılması çağrısında da bulunduğu gözlendi.

Reuters Haber Ajansının bildirdiğine göre, dünkü baskında ölenlerden birinin ağabeyi olan Ahmed Makki Ebu Taki, "Önce Başbakanın görevi bırakmasını istiyorduk ama şimdi hanedanın uzaklaşmasını istiyoruz." dedi.

Seyid adlı bir protestocu da, sabah saatlerinde BBC televizyonuna yaptığı açıklamada "Şiddet yaşanacak, çatışmalar olacak" demişti. Seyid, kişisel güvenliğinden duyduğu kaygıyı dile getirerek, "Bahreyn karanlık bir tünele giriyor. Yetkililer benim adımı öğrenirse işimi, hayatımı kaybederim." diye konuşmuştu.