BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.400,33
HABER /  POLİTİKA

Bahçeli, CHPnin umudunu tüketti

Kongreden sonra ağzını bıçak açmayan MHP lideri Bahçeli'nin ilk mesajı, CHP'nin umutlarını tüketti.

Abone ol

MHP-CHP koalisyonu iddialarına cevap veren Bahçeli, darbe olacağına ilişkin tartışmalara da değinirken, "Demokratik parlamenterler rejime dışardan müdahale tartışmaları, demokrasinin ruhuna ve özüne aykırı çağdışı ve kınanması gereken arayışlardır. Türk milleti, bu iktidarı sandık başında tasfiye edecek bilinç ve olgunluğa sahiptir. Bu bakımdan hiç kimse seçim sandığında tecelli edecek milli irade dışında çözüm reçeteleri aramamalı, bunlara bel bağlama gafletine düşmemelidir." dedi.

MHP'de yani göreve gelen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ile Merkez Disiplin Kurulu üyeleri, dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde Bahçeli, gündemdeki konuları değerlendirdi. Darbe tartışmalarını eleştiren Bahçeli, kimsenin demokrasi dışında bir arayışın içinde olmaması gerektiği vurguladı. Askeri müdahale tartışmalarının gündeme getirildiğini hatırlatan Bahçeli, milli irade dışındaki çözüm arayışlarının demokrasinin ruhuna aykırı olduğunu kaydetti. Kurultaydan sonra gündeme gelen MHP-CHP koalisyonu ile ilgili iddialara cevap veren Bahçeli, bu iddiaya ortaya koyanları şöyle eleştirdi: " Son dönemde AKP ile çıkar birliği yapan bazı köşe yazarları hayali senaryo ve yakıştırmalarla MHP ile ilgili olarak anlamsız bir kampanya başlatmışlardır. Bazı yayın organlarında MHP-CHP koalisyonu senaryoları etrafında mesnetsiz ve maksatlı yorumlar yapılmıştır. MHP-CHP koalisyonu yakıştırmaları yapanların amacı, AKP'yi olduğundan fazla güçlü göstermek ve diğer partilerin koalisyonu ile yıkılabileceği izlenimini vermektir. Milliyetçi Hareket, suni ittifak arayışları veya koalisyon hesapları içinde değildir. Aynı şekilde, bugünkü parlamento aritmetiğini değiştirme gibi bir yönelimi de bulunmamaktadır. Bu hesaplar ve arayışlar bizim ilgi alanımız dışındadır ve bize tamamen yabancıdır."

Konuşmasının büyük bölümünde AK Parti hükümetini ağır bir dille eleştiren Bahçeli, terörist başı Öcalan'a idam cezasının verilmesi ancak infazın yapılmaması,konusunda iftiraya uğradıklarını savundu. Bahçeli, daha önce terörist başının F tipi cezaevine sevk edilmesi konusunda " "Öcalan'ın özlemi ile Sayın Bahçeli'nin söylemi örtüşüyor" diyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i eleştirdi. Öcalan'ın idam edilmemesi ile ilgili MHP'nin hiçbir imzasının bulunmadığını belirten Bahçeli, infaz sürecinin AİHM sonucu bir süre bekletildiğini ifade etti. Bu süreçte idam cezasının kaldırıldığını kaydeden MHP lideri, bu konuda koalisyon ortaklarını suçladı. 7 Haziran 2002 tarihinde köşkte yapılan zirvede Erdoğan'ın idam cezasının kaldırılması yönünde görüş bildirdiğini kaydeden Bahçeli, " Bunu takiben MHP dışındaki bütün partilerin yaptığı gökkuşağı koalisyonu sonucu Öcalan ipten kurtarılmıştır. MHP milletvekilleri blok olarak idam cezasının kaldırılmasına karşı oy kullanmışlardır. Bu gerçekler karşısında o dönem terörist başının ipten kurtarılması günahına ortak olan Erdoğan ve AKP'nin şimdi gerçekleri saptırarak MHP'ye dil uzatmaya yeltenmesi, en hafif tabiriyle tam bir yüzsüzlük ve siyasi riya örneğidir." Şeklinde konuştu.

Bakan Çicek'e de cevap veren Bahçeli, Öcalan'ın F tipi cezaevine sevk edilmemesini Türkiye'de ilk kez MHP'nin gündeme getirdiğini kaydetti. Bunun için girişimlerde bulunduklarını da belirten Bahçeli, koalisyon ortağı DSP engeline takıldıklarını ileri sürdü. Bahçeli, " Milliyetçi Hareket'in bu talebi, terörist başının özlemi ve arzusu değil, tam tersine kabusudur." dedi.