BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.465,08
HABER /  GÜNCEL

Bahar geldi, dertleri başladı..

Mevsimlik işçilerin drdamı başladı. Göç, yoksunluk, kazalar, ölümler, gece Gündüz çalışmalar.. Hepsi günlük 20 lira için…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- Yaz ayları gelince mevsimlik işçilerin d ramı da başlıyor. He r yıl olduğu gibi on binlerce mevsimlik işçi, özellikle gelir düzeyinin düşük olduğu, istihdam sorunlarının yoğun olduğu doğu ve güneydoğu illerinden daha gelişkin tarım yapılan illere yoğun bir mevsimlik işçi transferi başlıyor. Binlerce mevsimlik işçi, ailesi ile birlikte yollara düşüyor. Eğitimi yarım bırakılan öğrenciler, yollarda ve tarlalar da çadırlarda yaşayan yoksul insanlar, kö tü sağlık koşullarına mahkum binlerce insane, günlük 20 lira için yaşam biçimlerini değiştiriyor lar.
CHP Adıyaman milletvekili Şevket Köse, mevsimlik işçilerin dramlarını TBMM gündemine taşıdı. Gün dem dışı konuşan Köse, mayıs ayı içerisinde canları pahasına göç etmeye başlayan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını anlattı. Köse sorunları şöyle sıraladı:

“Günlük yaklaşık 20 lira kazanabilmek için yerlerinden yurtlarından kalkıp ülkemizin bir ucundan diğer ucuna giden mevsimlik tarım işçileri, ekmek peşinde, canlarını kaybetme uğruna yola çıkmaya başladılar. Yurttaşlarımız Hükûmetten destek görmedikleri için perişan oluyorlar. Okulların açık olduğu dönemlerde ailecek göç eden tarım işçileri, çocuklarını okullarından alıp yanlarında götürmek zorunda kalıyorlar. Her yıl çok sayıda ölümle sonuçlanan kazalarda bu işçi kardeşlerimiz 20 lira para için canlarını veriyorlar. İşçilerimizin çalıştıkları yerlerde de sorunlar devam ediyor. Her şeyden önce, insanca yaşama şartları içerisinde değiller. Yaşadıkları yerler sağlıksız ve çoğu içmek için temiz su bulamıyor. Birçoğu tuvaleti bile olmayan yerlerde çalışıyor. İşçiler sağlıksız şartlarda kaderine terk edilmiş olarak çalışıyorlar. Üstelik, kimi zaman on iki saati aşkın sürelerle çalışmak zorunda kalıyorlar. Sosyal güvence ve primler konusu da büyük bir sorun. Bu sorunlar çözülmediği sürece her yıl acı, yürek burkan görüntülerle karşılaşmaya devam edeceğiz.”

Köse, Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için Meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiğini de hatırlatarak, “Bu yurttaşlarımız bizden çözüm bekliyorlar. Bu gidişe "dur" diyebilmek için gerekirse bir Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır” dedi.