BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,95
ALTIN 2.447,17
HABER /  DÜNYA

Bağışçıya gerek kalmayacak yöntem

Hastanın böbreğinden alınan küçücük bir dokudan hücreler üretilmesi üzerine ilginç bir yöntem bulundu.

Abone ol

Rejeneratif tıp uzmanı Anthony Atala, organ nakli için bağışçıya duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bir makine ile gerçek bir böbreğin fotokopisini çıkardı. 

ABD’de Kuzey Carolina eyaletindeki Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü Başkanı Anthony Atala’nın bir konferansta gerçek bir böbreğin fotkopisini çıkardı. Organ naklinde bağışçıya gerek kalmayacak yöntemi rejeneratif tıp uzmanı (zarar görmüş doku ve organların onarılması veya yenilenmesi) Atala, kısaca şöyle anlattı:

3 BOYUTLU KALIP ÇIKIYOR

“Tarayıcılar yenilenmesi gereken böbreğin 3 boyutlu kalıbını çıkarıyor. Ardından hastanın böbreğinden posta pulunun yarısı büyüklüğünde bir doku örneği alınıyor. Böbreğin fotokopisinden çıkarılan üç boyutlu kalıba daha sonra bu dokudan alınan hücreler yerleştiriliyor. Her seferinde bir ‘hücre katmanı’ yerleştiriliyor. Yani bir tür kat kat kekli pastayı fırında pişirmek gibi. Böylece yapay böbrek bir tür kuluçka makinesinde oluşuyor.”

BAŞARININ CANLI ÖRNEĞİ

Üniversite öğrencisi Luke Massella 10 yıl önce henüz 10 yaşındayken deneysel araştırmalara katılarak “fotokopi böbrek” takılan ilk kişilerden biri oldu. Spina Bifida (omurganın doğumsal olarak açık olması) rahatsızlığıyla doğan ve uzun yıllar böbrekleri çalışmayan Massella, “Şimdi üniversitedeyim ve normal biri gibi yaşıyorum. Bu ameliyat hayatımı kurtardı ve bugünkü halime kavuşturdu” dedi. Organ nakli bekleyen insanların yüzde 90’ını böbrek hastaları oluşturuyor.