BIST 10.644
DOLAR 32,16
EURO 35,00
ALTIN 2.496,97
HABER /  POLİTİKA

Bağımsız İnsan Hakları Kurumu geliyor

Demokratik Açılım kapsamında açıklanan Bağımsız İnsan Hakları Kurumu'nun oluşturulması için düğmeye basıldı

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Demokratik Açılım”ın en önemli ayaklarından biri olarak saydığı bağımsız bir İnsan Hakları Kurumu’nun alt yapısı tamamlandı.

Oluşturulacak yeni kurum ile uzun zamandır işlevsiz hale gelen İnsan Hakları Başkanlığı kaldırılacak. Yerine özerk çalışacak 11 üyeli İnsan Hakları Kurumu gelecek.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Bu kurum illerdeki İnsan Haklar İzleme Kurullarını da bünyesine alacak. Türkiye’de insan hakları ihlallerini izleyerek önerilerde bulunacak, bu konuda bilimsel araştırmalar yaptıracak. İnsan hakları ihlallerine karışan kurum ve kuruluşlara uyarılarda bulunacak ve alınması gerekli önlemlerle ilgili olarak talimatlar verecek. Kamu kurumları ve bakanlıkların insan hakları ihlallerini de bu kurum inceleyecek.

BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

Kurum, doğrudan savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek. Mahkemelerin takipsizlik kararları ile ilgili olarak gerekirse itirazda bulunacak. 11 kişi daha önce insan hakları alanında çalışmış öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü yöneticileri ve ilgili kurumlardaki kişilerden seçilecek. Kurulun oluşturulması aşamasında, ilk müraacatlar Bakanlar Kurulu’na yapılacak.