BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.431,94
HABER /  GÜNCEL

Bağımsız bakanlar yemin etti şimdi ne olacak?

TBMM Genel Kurulu'nda CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmesi hakkında 'Hayır' oyu verdi ancak yeniden sayım sonrası bağımsız bakanlar yemin etti.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu Irak ve Suriye tezkeresi için toplandı. Meclis'te ayrıca seçim hükümetinde yer alan bağımsız bakanlar yemin edecek. Genel Kurul'daki tezkereden çıkan karar ne olacak?

TBMM Başkanvekili Koray Aydın'ın başkanlığında, geçici seçim hükümetine atanan bağımsız bakanların yemin etmesi oylanması sırasında olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu'nda kriz çıktı. Krizin ardından yapılan oylamada bakanların yemin etmesi yönünde karar verildi.

BAĞIMSIZ BAKANLAR YEMİN ETTİ

TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Ancak milletvekili olmayan bağımsız bakanların yemin edip etmemesi için oylama yapılan Meclis'te, yemin edilmesi yönünde karar çıktı.

Geçici seçim hükümetinde yer alan İçişleri Bakanı Selami Altınok, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu, Adalet Bakanı Kenan İpek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Milli Savunma Bakanlı Vecdi Gönül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yemin etti.

İçişleri Bakanı Altınok'un yemini sırasında HDP'li milletvekilleri Genel Kurul'dan çıktı.

Adalet Bakanı İpek'in yemini sırasında da CHP sıralarından "Adaletin nerede" diye bağrılması üzerine AK Parti ve CHP grupları arasında sözlü tartışma çıktı. Diğer milletvekillerinin araya girmesiyle tartışma büyümeden sonlandırıldı. TBMM Başkanvekili Koray Aydın, birleşime ara verdi.

mecliste-olağanüstü-tezkere-toplantisi-karar-ne-çikti.20150903121224.jpg

BAĞIMSIZ BAKANLAR YEMİN ETMESEYDİ NE OLACAKTI?

Bağımsız bakanlar yemin etmedikleri taktirde için maaş alamazlar, dokunulmazlık zırhına kavuşamayacaklar. Ancak Erdoğan tarafından kabine onaylandığı için bakanlıkları geçerli.

CHP'Lİ ALTAY: YENİ BİR LİSTE GEREKLİ

Koray Aydın, oylamanın ardından partilerin gurup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanı'nın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

MECLİS'TE TEZKERE VE YEMİN KRİZİ (Tıklayın...)

mecliste-olağanüstü-tezkere-toplantisi-karar-ne-çikti.20150903145925.jpg