BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.414,37
HABER /  EKONOMİ

Babacan'dan ihracatçılara müjde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatçıları sevindirecek nakit kredilerinde uygulanacak faiz oranlarını açıkladı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İhracat nakit kredilerine yarın sabahtan itibaren vadesine göre yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Eximbank’ın yarın sabahtan itibaren uygulamaya başlayacağı faiz oranlarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bugüne kadar uygulanmakta olan faiz oranlarına göre ciddi düşüşler var. Baktığınızda asıl ihracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak yarın sabahtan itibaren vadesine göre. 120 günde yüzde 4’ten başlıyor, 540 güne kadar vadeler var, 540 günde de yüzde 5.5’a ulaşıyor. Eximbank’ın diğer bankalardan farkı, bunun haricinde ihracat müşterilerinden başka hiçbir bedel almıyor” diye konuştu.

Daha önceki rakamlara göre düşüşün 0.75 ile 2,25 arası olduğunu ifade eden Babacan, “Türk lirasında 120 günde 0.85 indi, 540 günde 1.5 puan indi” şeklinde konuştu. Eximbank’ın tamamen ihracatçıların hizmetinde olan ve kaynağının yüzde 100’ünün hazineye ait olan bir banka olduğunu ifade eden Babacan, “Bizim Eximbank’tan beklediğimiz şu; dışarıdan kullandığı kaynağın maliyetinin altına inmeden ama maliyetine kadar neredeyse inecek şekilde kredi kullandır, kendi öz sermayenden kullandırıyorsan, öz sermayesi madem hazinenin koymuş olduğu sermaye, orada da hazinenin borçlanma faizine kadar inebilirsin. Bizim Eximbank’tan çok yüksek bir kar beklentimiz yok. Arada maaşlarını, kiralarını çıkartabilirlerse o yeter diyoruz.” İfadelerini kullandı.