BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aytaç Durak Bahçeli'ye sitem etti

"Rüşvet" iddiaları üzerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden geçici olarak uzaklaştırılan Aytaç Durak, Adana'da demokrasi ayıbı yaşandığını belirtti.

Abone ol

Aytaç Durak, rüşvet iddiaları nedeniyle kendisine "Aklanda gel" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de sitemde bulunarak, "Neden aklanacağımı bilmiyorum" diye konuştu.

Aytaç Durak, avukatı ve aynı zamanda Adana Erkek Lisesi'nden arkadaşı olan Turgut Kazan ile birlikte İstanbul The Marmara Otel'de basın toplantısı düzenledi. İlk olarak basın mensuplarına açıklama yapan Avukat Turgut Kazan, "Referandum süreci yaşıyoruz. Hep demokrasi ve sivilleşme türküleri dinliyoruz. Asıl olan milli iradedir. Askeri darbeye hayır deniyor. Ama bu sivilleşmeler ve demokratlar halkın seçtiği Adana Büyükşehir Belediye Başkanı müvekkilim Aytaç Durak'ı darbe anayasasının 127-4 maddesinde vesayet kuralını uygulayarak görevden uzaklaştırıyor. Hatta AK Parti'den ayrılıp başka partiden aday olmasına ve seçimi kazanmasına çok kızdıkları için Aytaç Durak'ı görevden uzaklaştırmışlardır. Bu kendilerinde olmayanı bertaraf etme uygulamasının çok tipik bir örneğidir" dedi.

Danıştay'ın belediye başkanları hakkında yalnız koğuşturma açılmasının uzaklaştırma için yeterli olmayacağını, işlenmediği öne sürülen suçun ciddi ve ağırlığı olması, ayrıca görevde kalmanın koğuşturmayı engelleyici nitelik taşıması gerektiğini vurguladığını anlatan Kazan, "Yedi kalemde sıralanan 27 soruşturma konusu için Aytaç Durak'ın sorumluluğu bulunmadığı sonucuna varılarak, bakanlık soruşturma izni vermemiştir. Fakat özel kişinin mağduriyetine yol açılmasına müdahale etmediği için Durak hakkında soruşturma izni verilmiştir.

Yani ortada suçlama yok, koğuşturma yok. Bu durumda bakanlığın derhal görevden uzaklaştırma kararını kaldırması gerekiyor. Bu davayla ilgili Danıştay'ın Eylül'de kararını vereceğini tahmin ediyorum"
diye konuştu.

Aytaç Durak ise AK Parti'den 19 ay önce ayrıldığını ifade ederek, "Bu 19 ayın 15'inde müfettişler eksik olmadı. Adana'da 5 aydır demokrasi ayıbı yaşanıyor. Hem suç bulamıyorlar, hem de beni göreve iade etmiyorlar. Türkiye'de 3 bin belediye var. 3 bin belediye her yıl denetim görüyor. Başkan adayı olmak isteyenler temiz sicil belgesi almak zorundadır. Müfettişler her yıl belediyeleri suç ve suçlu bulmak için denetlerler ki isterlerse de bulurlar. Ama benim belediyemde suç bulamadılar. İçişleri Bakanı kanun gereği her belediyeye soruşturma açabilir. İsterse soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırabilir. Ucu açık, keyfiliğe müsait bir yetki nasıl olabilir? Bu hakkı suiistimaldir" diye konuştu.

"Adana'da hak suiistimal edilmektedir" diyen Durak, "Anayasa değişirse yargı şöyle veya böyle yürütmenin elinde olacaktır" şeklinde konuştu. Durak, rüşveti ihbar eden ve görevden alınan kişinin kendisi olduğunu ifade ederek, "Bazı belediye meclis üyeleri aralarında anlaşmışlar imar partisi kurmuşlar. Belediyeye imar değişikliği için başvuranların dosyalarını yönlendiriyorlar. Bununla ilgili bir rüşvet kaseti elime geçti. Savcıya teslim ettim ve ne olduysa bundan sonra oldu. Kasette adı geçenlerin iftiraları medyada yankılandı.

Üstelik benim genel başkanım Bahçeli, 'aklanda gel, savcılar göreve' dedi. Ama benim bir suçum yok. Neden aklanacağımı bilmiyorum. Tek suçum AK Parti'ye Adana'da seçim kaybettirmekti"
şeklinde konuştu.

"RÜŞVET KASETİNİ ORTAYA ÇIKARMASAYDIM BÖYLE OLMAYACAKTI"

Durak, rüşvet kaydında adı geçenlerin şu anda belediyeyi yönetip, talan ettiklerini de ileri sürerek, şöyle devam etti;

"Talanı yazan gazetecileri dövüyorlar. Hatta bir tanesi 'gazetecileri döverim' diye tehditte bulundu. Benimle ilgili eski dosyaları tekrar tekrar incelediler ama bir şey bulamadılar. Ne buldular; kişisel hakaret, seçim kanunlarına muhalefet, belediye şirketine ait fabrikada üretilen su şişelerini dağıtarak seçim yasaklarına muhalefetten dava açtılar. O suları AK Parti'nin mitinginde dağıttım. Görevden uzak olduğum 5 ayda da suç bulamadılarsa da ya devlet müfettişleri aciz, ya da Aytaç Durak ve belediyesi Türkiye'de en dürüst, en namuslu ve en rasyonel çalışan bir ekip ki ikincisi doğru."

Adana halkının kendisini 5 defa başkan seçtiklerini ve halen arkasında olduklarını anlatan Aytaç Durak, referanduma da değindi. Durak, "Şimdi bir referandum oylaması var. Adana'da hayır oyları çok çıkarsa bu AK Parti'ye verilecek cevaptır, halkın benim arkamda olduğunun göstergesidir. Benim kimseye kinim yok. Görevim boyunca rüşvetle her zaman mücadele ettim. Eğer ben rüşvet kasetini ortaya çıkarmasaydım belki de böyle bir şey olmayacaktı" dedi.