BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

Ayşe Kadın fasulyeye kardeş geldi

BATEM tarafından, diğer çeşitlerine göre dekar başına 3-4 kat daha fazla ürün veren fasulye çeşidi geliştirildi ve fasulyenin adı ''Öz Ayşe'' oldu.

Abone ol

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından, diğer çeşitlerine göre dekar başına 3-4 kat daha fazla ürün veren fasulye çeşidi geliştirildi ve fasulyenin adı ''Öz Ayşe'' oldu.

BATEM Müdürü Suat Yılmaz, düzenlediği basın toplantıda, uzun süren araştırmalar sonucunda yeni dünya ve taze fasulyede yeni çeşit geliştirdiklerini ve bunları Türk tarım sektörünün hizmetine sunduklarını bildirdi. Dünya taze fasulye üretiminin 6,5 milyon ton olduğunu, Çin'den sonra en büyük üretici ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yılmaz, geliştirdikleri yeni taze fasulye çeşidinden, diğer çeşitlerine göre dekar başına 3-4 kat daha fazla verim sağladıklarını söyledi.

Türkiye'de piyasada mevcut taze fasulye çeşitlerinden dekar başına 700-800 kilogram ürün alınmasına karşılık BATEM'de geliştirilen ve ''Öz Ayşe'' adı verilen taze fasulye çeşidinden dekar başına ortalama 2 bin 500-3 bin kilogram ürün alındığını anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

''Karadeniz bölgesi, iklim yapısı nedeniyle ülkemizde açık tarla koşullarında en fazla taze fasulye yetiştirilen merkez konumundadır. Bu bölgede fasulye yetiştiriciliğinde bodur ve sırık tipler kullanılmaktadır. Örtüaltı taze fasulye yetiştiriciliğinde en çok sırık tipler kullanılmaktadır. Örtüaltı fasulye üretiminin büyük kısmı Antalya'da gerçekleştirilmektedir. Fasulye, kandaki kötü kolestrol düzeyini önemli ölçüde düşürür. İnsülin ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker hastalarına yardımcı olur. Zengin lif içeriğiyle kabızlık sorununa iyi gelir. Ayrıca kalın bağırsak ve hemoroid sorunları çekenlere de fasulye yararlıdır. Fasulye yüksek oranlı antioksidan içeriğiyle vücudun kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kadınlarda meme kanseri ve genellikle kalın bağırsak kanserlerine iyi geldiği bilinmektedir.''

Taze fasulyenin A, B1 ve B2 ve C vitamini bakımından zengin olduğunu anlatan Yılmaz, içerdiği yüksek protein açısından halkın beslenmesinde önemli yer tutan taze fasulyeden daha fazla verim alınması için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Enstitüde uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucu, sırık tipte 'Öz Ayşe' taze fasulye çeşidini ıslah etmeyi başardıklarını belirten Yılmaz, uzun meyveli, kılçıksız ve çok lezzetli olan bu fasulyenin dekar veriminin, ilkbahar yetiştiriciliğinde 2 bin 500-3 bin kilogram, sonbahar yetiştiriciliğinde 2 bin-2 bin 500 kilogram olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Bu verim 696 kilogram olan dünya ortalamasının çok üzerindedir'' dedi.

Yeni taze fasulye çeşidinin tanınmasıyla üreticiden büyük talep geldiğini ifade eden Yılmaz, ''Karadeniz, İç Anadolu, Marmara gibi açık tarla üretimi yapılan bölgeler ile KKTC'den de büyük talep geliyor. Yeni çeşit 'Öz Ayşe' fasulyesine taleplere yetişemiyoruz'' diye konuştu.

-YENİ DÜNYA-

Yeni dünya üretiminde Çin, Japonya ve Pakistan'ın ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Yılmaz, bu meyvenin Türkiye'de de Akdeniz bölgesinde üretiminin yapıldığını hatırlattı. Yeni dünya meyvesinin, yüzde 10'dan fazla şeker, yüksek asit ve pektin, yüksek karotinoid ve A vitamini içermesi nedeniyle insan sağlığı açısından önemli bir meyve olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ıslah çalışmalarıyla yeni dünyada da 3 çeşit geliştirdiklerini söyledi.

Geliştirilen yeni dünya çeşitlerinden tanesi ortalama 50-60 gram olan meyve alındığını, az çekirdek içerdiğini, albenili, veriminin çok fazla, aromasının da çok iyi olduğunu ifade eden Yılmaz, ağaç başına 5 kilogram olan ürün veriminin de yeni çeşitlerde ağaç başına 12 kilogram olduğunu bildirdi. Yılmaz, tanıtımı iyi yapılması halinde yenidünyanın ihracatta yeni bir ürün olabileceğini sözlerine ekledi.