BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,02
ALTIN 2.445,36
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayaş Tüneli`nde 701 trilyon boşa gitti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın Ayaş Tüneli ile ilgili verdiği bilgiler, devletin kaynaklarının nasıl ziyan edildiğini gözler önüne serdi.

Abone ol

Yıldırım, bakanlığının bütçesinin görüşmeleri sırasında komisyon üyelerinin sorusu üzerine Ayaş Tüneli`nin `hazin` hikayesini anlattı.

Bakan Yıldırım, Ayaş Tüneli projesine 1975 yılında başlandığını ve o günden bu yana tünel için 701 trilyon lira harcandığını açıkladı. Harcanan bu miktara karşı tamamlanan kısmın projenin yüzde 5`lik kısmına denk geldiğine işaret eden Yıldırım, projenin deprem riski hesaplanmadan, güzergahı belirlenmeden yapıldığını ve beş parçaya ayrılarak ihale edildiğini iddia etti.  10 milyar dolar gerek

Yıldırım, `Bu projeden Türkiye`nin beş hatırı sayılır firması doğmuştur. Bunlar bugün Türkiye`nin en önemli müteahhitlik firmalarıdır` dedi. Ayaş Tüneli`ne başlanmasından bu yana geçen 30 yıllık süre içinde 13 hükümet değiştiğini kaydeden Yıldırım, projenin tümüyle tamamlanması için 10 milyar lira gerektiğini ve 10 yıla ihtiyaç olduğunu söyledi. Yıldırım, `30 yıldır bir projenin içinden çıkamıyoruz. Bu projenin devem etme kabiliyeti yoktu. O nedenle aynı güzergahtan geçecek demiryolunu yapmaya karar verdik` şeklinde konuştu.