BIST 10.935
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.510,29
HABER /  POLİTİKA

Ayağının tozuyla BDP'ye seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi

Abone ol

İNTERNETHABER/ Terör örgütü PKK-MİT görüşmesi nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurda döner dönmez eleştirilere yanıt verdi.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların durmayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, artan terör olaylarının nedenini de  Türkiye'nin yaptığı başarılı sınırötesi operasyonlara bağladı.

Erdoğan, konuşmasıda 1 Ekim'de açılacak Meclis'e gelmeyeceğini duyuran BDP'ye de "Biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz" ifadeleriyle yeşil ışık yaktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yatırımların teşviki amacıyla yatırım destek ajansı tarafından önde gelen işadamalarının katıldığı toplantıya da iştirak ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, bazı medya kuruluşlarına verdiği mülakatlar aracılığıyla da Türkiye'nin tutum ve davranışları hakkında yabancı ülkelerin kamuoylarını bilgilendirdiklerini söyledi:

"İnanıyorum ki, küresel, bölgesel ve ikili düzlemde her konunun masaya yatırıldığı kurul, dünyanın önünde yeni ufuklar açacaktır. Filistin'in devlet olma adımını attığı bu Genel Kurul, BM'nin gündemine tam manasıyla oturmuş oldu. Filistin'in devlet olma sürecini koşulsuz destekleyen ülkemiz şu ana kadar yaptığı çalışmaları aynı kararlılıkla sürdürecek. Kendi adımıza yaptığmız görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini belirtmek isterim"

YORGUN HERKÜL YURDA DÖNDÜ

Başbakan Erdoğan müjdeli bir haber de verdi. Yurtdışındaki kültür varlıklarının iadesi konusunda önemli gelişme olduğunu belirten Erdoğan, "Perge ören yerindeki MS 2. yy.  ait Herakles (Yorgun Herkül) heykelinin alt yarısı Antalya müzesinde. Üst yarısı ise ABD'deki Boston Güzel Sanatlar Müzesi'ndeydi. Turizm Bakanlığı'mız eserin ülkemize iadesi için 20 yıldan beri ciddi gayret sarfetmekteydi. Heykelin üst yarısı Türkiye'ye getirdik. Muhtelif ülkelerden 4 bin 128 eserin iadesini sağlamış bulunmaktayız" dedi.

PKK KÖŞEYE SIKIŞTI, TERÖR ARTTI

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. ABD'de terörle mücadele konusunda temasları olduğu anımsatılan Başbakan Erdoğan "İranla müşterek adımlar atacağınız yorumları oldu. Ne gibi adımlar atılacak. Tezkere Bakanlar Kurulu'nun gündeminde mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"İranla ortak bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz. İsimleri farklı. Aynı örgüt. Direk orayla ilgili kara ve hava harekatını müşterek yaptığı bir bölge. İran'la müşterek yapabileceğimiz operasyonlar var.

"SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR SÜRECEK"

Erdoğan, Türkiye'deki terörün artmasının nedeninin, sınırötesi operasyonlarda alınan başarılı neticeler olduğunu ima etti:

"Son gelişmeler inanıyorum ki sınır ötesi operasyonların çok önemli bir netice doğurduğundan kaynaklanmaktadır. Önemli netice alınmamış olsaydı bu süreç daha sakin geçebilirdi. Bunu da yapmak zorundaydık. Yapacağız da. Irak Cumhurbaşkanı ile de görüştüm. Sürece yönelik de güvenlik zirvesi olarak ifade ettiğimiz heyetemizle Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirmemizi yapacağız.
Hudut birlikleri kurulduğu zaman çok daha rahatlayacağız. Mart, Nisan gibi 5 bin 100 kişilik ilk grubun eğitimi tamamlanacak. Bunlar sözleşmeli görevleri süresince aynı yerde görev yapacaklar. Araziyi, halkı tanıyacaklar."

TERÖRLE MÜCADELE EDERİZ, SİYASETLE DE MÜZAKERE

Erdoğan, terör örgütü PKK'nın eylemleri "acımasız" olarak değerlendirdi ancak sınır ötesi operasyonları durdurmayacaklarını açıkladı. Erdoğan, teröre geçit yok derken BDP'ye de önemli bir mesaj verdi:

"Siirt'de yaşananlar PKK'nın gerçek yüzünü ortaya koyması bakımından önemlidir. Karşısındaki kıza da, kendi içindeki kıza da böyledir PKK. 4 tane kızımızı şehit ettiler. İfade edilen mermi rakamı 200'e yakın. Böyle bir vahşet olur mu? Alçakça saldırı olur mu? Başındaki tülbenti ortaya koyan annelere soruyorum. Bu tülbentleri nereye sereceksiniz? Benim damadı olduğum bir şehir. Biz onları polis zannettik. Bu sizlere haklılık mı kazandırıyor? Bu ülkenin askeri okulları, polis akademileri olmayacak mı? Bu devletin çeşitli kurumları var. Biz bir devletiz. Savunmasız insanları bile alçakça öldürebilecek bir örgütsünüz. Kendi içlerindeki 5 kadını infaz ettiler. Gaz zehirlenmesi dediler. Bunlar acımasızdır. Kandan beslenirler. Bunlar son çırpınışlarıdır. Geri adım atmamız, beklememiz mümkün değil. Biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz. Siyasete gelen bizimle müzakere edebilir."

CHP'YE 'GÜNAYDIN' DEMEK GEREKİYOR

Erdoğan, Anayasa çalışmalarına ilişkin mektubu da yarın muhalefete göndereceklerini açıkladı:

"Heyetimiz kabul etmeleri halinde kendilerini ziyaret edecek. 5 kişilik bir heyetimiz var. Önemli olan konu şudur. İnsan bazen üzülüyor. Bu ülkede bu sürece yönelik atılmış çok adım var. Burada ancak 'günaydın' demek gerekiyor. Parlamentoda kapalı oturumlarda görüşüldü. Akil adamlar vs. bunların hepsi başlığı değişen şeyler. Bunları Kılıçdaroğlu çok iyi biliyor. Bundan sonraki sürece yönelik ise hükümet olarak biz şunu bekleriz. Niye bu muhalefet teröre yönelik destek olmak yerine köstek olmak gayretine giriyor. Bizim dosyamız hazır diye gösteriyorlar. Bunları zaten biliyoruz. Bunlar zaten uyguladığımız şeyler"

"BİZ BIKTIK"

AK Parti'nin terörle mücadalesine karşılık muhalefetin yıllardır gazete başlıklarını süsleyen benzer ifadelerle çözüm önerileri sunmalarını eleştiren Başbakan Erdoğan, yeni önerisi olan herkese kapılarının açık olduğunu dile getirdi:

"TSK terörle mücadeleye yönelik birçok sempozyumlar yaptı. Ortak akıl oluşturalım diye bu mücadele yapılıyor. Özel bir şeyiniz varsa davet beklemeye gerek yok, kapımız her zaman açık. Acaba prim yapar mı beklentisiyle muhalefet bunları söylüyor. Kararlılığımız devam ediyor. Meclis tutanaklarında CHP'nin söylediklerini, MHP'nin söylediklerini biliyoruz. Broşürler yayınladılarsa onları da biliyoruz. Bunlar kamuoyunda zamana oynamak, gündem oluşturmak adına yapılan şeyler. Biz bıktık, artık netice istiyoruz. Varsa farklı şeyleri onu bilelim, ama gazetelerde çıkan başlıklar bildiğimiz şeyler"

OBAMA'YA MİTİNG DESTEĞİ

Erdoğan, Obama için miting yapacağı yönündeki haberlere ilişkin de soruları yanıtladı:

"Bunlar liderler arasındaki latifelerdir. Ama bizim şu geçen 2 buçuk yılımız ikili ilişkiler noktasında, Türk ABD ilişkilerinde verimli, iyiniyetli bir süreç olmuştur. Zaman zaman farklı düşünceler ortaya çıkmıştır ama bunlar süratle giderilmiştir."

PREDATORLAR YAKINDA TÜRKİYE'DE

Türkiye'ye istihbarat desteği sağlayacak olan predatorlara ilişkin de "En önemli özelliği istihbarat desteğidir. Dışişleri kendileriyle görüşmelerini sürdürüyor, teslimatlar nerede nasıl olur, nereye konuşlandırılacak diye. Obama'ya iki teklif yaptım. Satın alma ve kiralama da olabilir. ABD olumlu bakıyor. Dışişleri teşkilatımız takip ediyor. Neticeye kavuşturacağız" dedi.