BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  GÜNCEL

Avustralya'da kafeye siyah bayraklı baskın

Sidney kentinin merkezinde bir kafeyi basan silahlı kişi, personeli ve müşterileri rehin aldı. Beş kişi ise koşarak uzaklaştı. Polis eylemciyle temas kurarken, kafenin camında kısa bir süre üzerinde Arapça yazılar olan siyah bir bayrak görüldü.

Abone ol

Avustralya'nın Sidney kentinde bir kafeyi basan silahlı kişi personeli ve müşterileri rehin aldı. Beş kişi koşarak uzaklaşırken, polis eylemciyle temas kurdu. Kafenin camında kısa bir süre üzerinde Arapça yazılar olan siyah bir bayrak görüldü.

Sidney'in finans merkezi sayılan Martin Place'deki kafenin bulunduğu bina, yüzlerce ağır silahlarla donanmış polis tarafından kuşatıldı.

Kafeden beş kişinin koşarak uzaklaştığı da canlı televizyon yayını sırasında görüldü. Ancak Günbey Galler Eyaleti Emniyet Müdür Yardımcısı Catherine Burn, bu kişilerin kafeden kaçarak mı yoksa serbest bırakıldıkları için mi çıktıkları sorusunu yanıtsız bıraktı.

Kendilerine rehineler tarafından sosyal medyaya konulan iletiler yoluyla talepler iletilip iletilmediği konusunda da açıklama yapmayan Burn, rehinelerin sayısının "30'dan az" olduğunu söyledi.

İki rehinenin kafeden kaçarak polislerin beklediği yere sığındığı görüldü.

'IŞİD bayrağı değil'

Sidney’deki BBC muhabiri Jon Donnison, kafeye asılanın tam olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bayrağı olmadığını aktardı.

Donnison, "Polis yine de eylemin radikal İslamcı gruplar tarafından planlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor" dedi.

Lindt Chocolate adlı kafenin camında görülen bayrak.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott rehine krizinin "derin endişe uyandırdığını" ve eylemin siyasi amaçlı olabileceğini söyledi.

Avustralya vatandaşlarından sakin olmalarını isteyen Abbott, "Güvenlik güçlerimiz bu tür olaylara profesyonelce yanıt verecek eğitime ve donanıma sahiptir" dedi.

Baskın sonrası Abbott başkanlığında Ulusal Güvenlik Zirvesi toplandı.

Sidney'de güvenlik alarmı

Avustralya televizyon kanalı Channel 7 kafedeki şüpheliyi böyle görüntüledi.

Baskın sonrası Sidney'de güvenlik önlemleri artırılırken, üzerinde ağır silahlar bulunan polis araçları da kafenin bulunduğu bölgeye sevk edildi.

Sidney polisi sivillerden de olayın yaşandığı bölgeden uzak durmalarını istedi.

BBC'ye bilgi veren Avustralya televizyon kanalı Channel 7 muhabiri Mike Duffy, rehine olayının ihbar edilmesinin ardından kafenin önüne gelen polisin ilk etapta içeriye girip bir operasyon düzenlemeye çalıştığını, ancak daha sonra geri çekildiğini söyledi.

Rehine olayının ardından alarma geçen Avustralya güvenlik güçleri Sidney'in sembollerinden birisi olan opera binasını da tamamen tahliye edip kapattı.

Reuters haber ajansı opera binasında şüpheli bir paketin bulunduğunu bildirdi.