BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08
HABER /  DÜNYA

Avustralyada Gülen kürsüsü

Fethullah Gülen adına Avustralya Katolik Üniversitesi'nde bir kürsü açıldı.

Abone ol

Gülen cemaati uluslararası alanda faaliyetlerini yoğunlaştırdı. 25-27 Ekim'de Londra'da Lortlar Kamarası'nda ve 3 Kasım'da San Antonio'daki Teksas Üniversitesi'nde düzenlenen "Gülen hareketi" konulu konferansların ardından Fethullah Gülen adına 23 Kasım'da (bugün) Avustralya Katolik Üniversitesi'nde "Müslüman ve Katolik ilişkileri" konusunda çalışmalar yapacak bir kürsü açıldı.  Açılışı Avustralya'nın Viktorya Eyaleti Valisi Prof. David De Kretser yaptı.

Gülen adına Avustralya Katolik Üniversitesi'nde bir kürsü açılması için girişimleri, yine Gülen'e bağlı olarak faaliyet gösteren ve başında Orhan Çiçek isimli Avustralya'ya yerleşmiş ikinci kuşak bir Türk'ün bulunduğu Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi yaptı. ABD'de yaşayan Fethullah Gülen ilk önce bu teklife sıcak bakmasa da sonunda kabul etti.

DOKTORA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Yürütülen çalışmalar sonucunda "İslam dünyası ile Katolik dünyası arasındaki ilişkiler konusunda çalışma yapacak bir kürsünün kurulması, söz konusu kürsünün Fethullah Gülen adına açılması, yapılacak çalışmaların finansmanının da yine Gülen cemaati tarafından karşılanması" yönünde görüş birliğine varıldı. Fethullah Gülen kürsüsü, Katolik Üniversitesi içinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde tezler üreten bir merkez özelliği de taşıyacak.

Merkezin, açılışa ilişkin tanıtım yazısında, "Gülen kürsüsü sadece Katolik dünyası için bir ilk değil, aynı zamanda Türkçe konuşan İslam ülkeleri açısından da bir prototip olacaktır" denildi.

AÇILIŞA YOĞUN İLGİ

Melbourne'de Katolik Üniversitesi'nin kampusunda yapılan açılış törenine AKP'den İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu , Düzce Milletvekili Celal Erbay, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbec , Adana Milletvekili Vahit Kirişçi de katıldı.

Açılış için Türkiye'den Avustralya'ya gidecek öğretim üyesi, gazeteciler ve politikacıların listesinde ise Prof. Nazif Gürdoğan , Prof. Ahmet Güç , Prof. Recep Kaymakcan, Prof. Hüseyin Algül, Prof. Abdullah Özbek, Prof. Suat Yıldırım, Prof. Alpaslan Açıkgenç, Prof. Hüseyin Elmalı, Prof. Ali Şerif Tekalan, Prof. Mete Tunçay, Prof. Doğu Ergil, Prof. Eser Karakaş, Yazarlar ve Gazeteciler Vakfı Yayın Yönetmeni Faruk Tuncer, eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, gazeteci Fehmi Koru yer aldı.