BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.471,40
HABER /  DÜNYA

Avrupa’ya vizesiz seyahat geliyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat ...

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebileceğini söyledi.
Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin şubesinin açılışına katılmak için Almanya’nın Düseldorf şehrine giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yolculuk öncesi Atatürk Havalimanı VIP salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yunanistan’ın AB dönem başkanlığı ile ilgili değerlendirmede bulunan Bağış, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin olumlu olduğunu söyledi. Bağış, “Yunanistan dost ve müttefik bir ülkedir, komşumuzdur. NATO’da birlikte. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler de olumludur. Bende bundan iki ay evvel Yunanistan’ı ziyaret ettim. Ve dönem başkanlığı öncesinde kendisiyle önümüzdeki süreci ve onların dönem başkanlığında Türkiye’nin AB sürecinde olası gelişmeleri değerlendirme imkanım oldu. Yunanistan bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğini kendi güvenlik poliçesi açısından da önemsemiştir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin AB standartlarını yakalamasının Yunanistan için de faydalı olacağını vurgulayan Bağış, “Komşusunun AB standartlarında olmasını kendi çıkarları arasından da son derece faydalı olduğunu hep vurgulamıştır. Onun için Yunanistan dönem başkanlığında da AB sürecinde de önemli gelişmeler olacağını umuyorum. Zaten Sayın Başbakanımız’ın pazartesi günü yapacağı toplantı, onun huzurunda atılacak imzalar önümüzdeki döneme yönelik önemli bir sürecin işaretçisi olacak” şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, “Pazartesi günü atılacak imza ne anlamına geliyor?” sorusu üzerine Bağış, "Çocukların Avrupa’ya giderken vize kuyruğu kavramını bilmemeleri anlamına geliyor. 3 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilecekler. Ben çocukken babam derdi ki ‘Biz mum ışığında ödev yapardık. Bakın siz rahatlıkla elektrik ışığında dersinizi çalışabiliyorsunuz’. Biz şimdi çocuklarımıza diyoruz ki, bizim zamanımızda okullarda bir tek bilgisayar vardı, hepimiz onu paylaşırdık. Şimdi her çocuğun bilgisayarı var. Bizim çocuklarımız da kendi çocuklarına, ‘Biz eskiden Avrupa’ya gitmek için vize kuyruğuna girerdik. Bakın siz ne olduğunu bilmiyorsunuz. İstediğiniz yere rahatlıkla gidebiliyorsunuz’ diyecekler" şeklinde konuştu.
(İHA)