BIST 9.742
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.421,86
HABER /  DÜNYA

Avrupa’ya gidecek gazın güzergahı açıklandı

Şahdeniz konsorsiyumu, Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak projenin güzergaha ilişkin kararını açıkladı. <br/>Azerbaycan’a ait “Şahdeniz” ...

Abone ol

Şahdeniz konsorsiyumu, Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak projenin güzergaha ilişkin kararını açıkladı.
Azerbaycan’a ait “Şahdeniz” doğalgaz havzasının işlenmesi için kurulan konsorsiyum, Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya nakli için güzergah olarak Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesini tercih etti. Konsorsiyum, güzergah seçimine ilişkin kararını bugün düzenlenen törenle açıkladı.
Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya nakli için yarışan bir diğer proje de Nabucco West projesiydi. TAP projesi ise, Hazar bölgesi doğalgazının Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi üzerinden İtalya’nın güneyine, oradan ise Batı Avrupa’ya taşınmasını öngörüyor.
Başkent Bakü’de düzenlenen programda konuşan BP Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye bölgesel Başkanı Gordon Birrell, "’Şahdeniz’ konsorsiyumu son iki yıl içinde Avrupa’ya gazın nakli için boru hattının birkaç seçenek versiyonunu gözden geçirip ve uygun seçimini yaparak TAP üzerinde karar verdi. Bu proje stratejik önem taşıyor ve bu projenin uygulanması sonucunda Azerbaycan, Avrupa’nın yeni gaz tedarikçisi olacak" dedi.
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövneg Abdullayev ise, "Biz bu seçimi Azerbaycan’ın Avrupa pazarıyla ilgili planlarının gerçekleştirilmesi için atılan ilk adım gibi görüyoruz. Bu projeye baktığımızda Azerbaycan’ın ’Güney Gaz Koridoru’nun açılmasıyla ilgili planlarının küçük bir kısmı. Gelecekte bizi diğer aşamalar bekliyor. Bu karar tarihimizde ilk defa Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya aktarılabileceğini kanıtlıyor" diye konuştu.
Uzunluğu 870 kilometre olacak TAP projesi, Azerbaycan gazını Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaştıracak. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 2,2 milyar ABD doları olacak. 10 milyar metreküp kapasiteyle çalışacak olan TAP hattının kapasitesi 20 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek. TAP konsorsiyumu İsviçre’nin AXPO (yüzde 42,5), Norveç’in Statoil (yüzde 42,5) ve Almanya’nın E.ON Ruhrgas (yüzde 15) şirketlerinden oluşuyor. Projenin 2015’de hayata geçirilmesi planlanıyor.
(İHA)