BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,04
ALTIN 2.503,92
HABER /  DÜNYA

Avrupanın gözü 22 Temmuzda

Avrupa, 22 Temmuz seçimini bekliyor. Peki kimi iktidarda görmek istiyorlar?

Abone ol

Seçime 3 gün kala Avrupa'nın gözü Türkiye'de. Avrupa Parlamentosu'nda liberal grubun liderlerinden İngiliz Parlamenter Andrew Nicholas Duff, "Kamuoyu yoklamalarına baktığımızda AK Parti'nin büyük bir çoğunluğun oyunu almaya devam ettiğini görüyoruz. Aynı siyasi tablonun bu seçimlerde de sonuç olarak çıkacağını ve Türkiye'nin AB nezdinde var olan pozisyonunu devam ettireceğini öngörmek çok zor değil" dedi.

Genel seçimin sonuçlarıyla ilgili alternatif senaryolar olsa da Avrupa için önemli olanın devamlılık ve istikrar olduğunu belirten Duff, üyelik sürecinde her şeyden önce devamlılık arandığına dikkat çekti. Seçimlere gönderilen gözlemci sayısındaki artışı da değerlendiren Duff, gözlemcileri nihayetinde AB'nin değil, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gönderdiğini ve bu gözlemcilerin tüm seçimleri takip ettiklerini belirtti.

"TEREDDÜTLE YAKLAŞIYORUZ"

Duff, sayının artmasında Kürtler'in yürüttüğü kampanyaların etkili olduğunu ve Güney Doğu'da parti hürriyeti ile ilgili yaşanan bazı gelişmelerin Türkiye'nin seçim usullerine tereddütle yaklaşılmasına sebep olduğunu dile getirdi. Duff, "Geçmişte Türkiye seçimleri gayet iyi organize edilirdi ve hiçbir sorun yaşanmamıştı. Bu sefer de herhangi bir değişiklik olacağını sanmıyorum." şeklinde konuştu.

"GÜL VE ERDOĞAN REFORMLARIN MOTORU"

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "ya tek ya terk" açıklamasını da değerlendiren İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray'da, "AB'nin yaklaşımının kişilere bağlı olmadığı bilinmeli. Ancak AK Parti'nin son 5 sene içinde AB yolunda kat ettiği adımlar çok olumlu olarak görüldü. Bunu bir şahısla ilişkilendirdiklerini düşünmüyorum ama yine Gül ve Erdoğan'ı reformların motoru olarak görüyor olabilirler" dedi.

"DARBE ENDİŞELERİ BİTTİ"

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları nedeniyle AK Parti'nin Brüksel'de mağdur olarak algılanmasa da yaşananların hoş karşılanmadığını ifade eden Nuray şöyle konuştu: "Açılan demokrasi yarasının üstü ivedilikle kapatıldı; ama Türkiye'nin acilen uyum çerçevesinde ne yazılı ise onları yerine getirmeye başlaması gerektiğini düşünüyorlar. İlk dönemde yaşanan darbe endişeleri bitmiş durumda."